Test: Zvlhčovače vzduchu, ktoré nie sú len na okrasu. Nestoja však málo

Zvlhčovače vzduchu nemusia byť len nenápadne ukryté v rohu izby. Dvojica cenovo aj funkčne nadpriemerných švajčiarskych zvlhčovačov zaujme už na prvý pohľad. Záujemca sa však musí rozhodnúť či uprednostní vyššiu spotrebu pred vysokou cenou spotrebného materiálu.

12.02.2018 18:00
Stadler Form, Anton Foto:
Zvlhčovač Stadler Form Anton.
debata

Nezáleží na počasí, ak je vzduch v byte či dome nepríjemne suchý. Je pravdou, že sa to stáva najmä počas zimných mesiacov, kedy je vzduch vysúšaný rádiatormi či podlahovým kúrením. Podľa odborníkov by sa mala optimálna vlhkosť v miestnosti pohybovať medzi 38 a 45 percentami. Ak klesne pod túto hranicu, vo vzduchu sa množia roztoče a zvyšuje sa aj riziko výskytu alergií. Príliš suchý vzduch je tiež spojený s nepríjemným škriabaním v hrdle a v nose. Opačný stav takisto nie je ideálny. Ak naopak vlhkosť v miestnosti prekročí 60 percent, tešia sa z toho najmä baktérie, ktoré majú ideálne podmienky na šírenie sa vzduchom.

Vysoká cena, ale aj veľmi netradičný dizajn

Mnoho domácností rieši problémy so suchým vzduchom pomocou zvlhčovačov vzduchu. My sme mali možnosť dva takéto zvlhčovače otestovať. Každý bol pritom zástupcom inej kategórie. Zatiaľ čo jeden využíva tepelné odparovanie, druhý je ultrasonický s minimálnou spotrebou. Vyrába ich firma Stadler Form, ktorej ideou nie je vyrábať len funkčné produkty, ale aj dizajnové doplnky do domácnosti. To platí aj o o oboch testovaných zvlhčovačoch, ktoré majú nie len veľmi netradičný dizajn, ale aj netradične vysokú cenu. Lacnejší z dvojice stojí bezmála sto eur, drahší 125 eur. Nie sú to pritom najdrahšie zvlhčovače v ponuke tejto firmy. Najvyšší model určený do väčších priestorov stojí necelý 240 eur.

Ultrazvuk a extrémne nízka spotreba

Lacnejší z dvojice s názvom Anton je využíva ultrazvuk, vďaka čomu je veľmi tichý. Podľa technického popisu sa jeho hlučnosť pohybuje v rozpätí 28 až 30 decibelov, takže ho nie je takmer vôbec počuť. len pre porovnanie klávesnica pri písaní má 70 decibelov, tichý dážď 50 decibelov. To, že Anton využíva ultrazvuk má okrem bezhlučnej prevádzky aj ďalší benefit v podobe spotreby. Jeho výkon je len zanedbateľných 12 Wattov, takže neprekáža, ak je spustený aj počas celého dňa. Na zvlhčovači je možné posuvníkov ovládať jeho výkon a teda aj množstvo odparovanej vody. Najväčší výkon je určený do miestností s rozlohou maximálne 25 metrov štvorcových (do 63 metrov kubických). O tom, že je Anton spustený okrem pary indikujú aj LED diódy, ktoré je možné vypnúť.

Ultrasonický zvlhčovač Stadler Form Anton. Foto: Stadler Form
Stadler Form, Anton Ultrasonický zvlhčovač Stadler Form Anton.

Do rezervoára je možné napustiť 2,5 litra vody, ktorá podľa našich skúsenosti vystačí na celý deň. Vodu odvápňuje špeciálny filter za 20 eur, ktorý výrobca odporúča meniť raz za jeden až tri mesiace, podľa tvrdosti vody. Vodu pred mikroorganizmami ešte ošetruje strieborná ionizačná kocka, ktorá má ročnú životnosť a takisto ako filter stojí 20 eur. Ak sa k tomu pridá aj cena za vonné oleje, ktoré je možné so zvlhčovačom používať, cena za “údržbu” a prevádzku môže byť výrazne vyššia než pri bežných zvlhčovačoch. Na druhej strane ani výrobca nemá potrebu prezentovať svoje výrobky ako lacné. Viac argumentuje dizajnom, ktorý pri všetkých jeho výrobkoch osobitý a Anton tak nemusí byť umiestnený nenápadne v kúte, aby nevzbudzoval pozornosť.

Do údržby je potrebné investovať viac peňazí

Okrem vyššej nákupnej ceny a ceny “spotrebného materiálu” má Anton aj zopár nedostatkov. Polohu trysky, cez ktorú prúdi do miestnosti para, nie je možné prispôsobiť. Nastaviť tiež nie je možné maximálnu vlhkosť v miestnosti, ktorú bude Anton udržiavať. Pri obmedzenom výkone to ale nie je potrebné a zvlhčovať môže byť zapnutý v podstate nonstop.

Ufo v obývačke

Druhým z testovanej dvojice je Fred, ktorý svojim tvarom a rozmermi ani len nenapovedá, že sám je zvlhčovačom. Pripomína akési ufo alebo vajce s výrazným výfukom na hornej strane. Fred funguje na odlišnom princípe ako Anton a vodu odparuje zohrievaním. To znamená, že k tryske by ste si nemali prikladať ruku, pretože sa môžete popáliť. Zvlhčovač má dva režimy – eko a bežný režim. Rozdiel je vo výkone a v spotrebe, ktorá je pri štandardnom režime dvojnásobná. Tento typ zvlhčovača, už pustený nonstop mať nebudete. Aj v úspornom režime má spotrebu 150 Wattov. Na rozdiel od menšieho a lacnejšieho príbuzného ale zvlhčuje efektívnejšie a rýchlejšie. V priebehu hodiny dokáže do vzduchu vypariť až 360 gramov vody a hodí sa aj do väčších miestností s rozlohou do 50 metrov (125 metrov kubických). Fred už obsahuje aj vlhkomer podľa ktorého prispôsobuje zvlhčovanie vzduchu v miestnosti.

Zvlhčovač Stadler Form Fred vodu odparuje... Foto: Stadler Form
Stadler Form, Fred Zvlhčovač Stadler Form Fred vodu odparuje zahrievaním.

Tichý, no s vyššou spotrebou a ľahkou údržbou

Hlučnosť Freda je len o málo vyššia než u Antona – 27 až 33 decibelov podľa zvoleného výkonu. Zvlhčovaču chýba zmäkčovač a filter vody. Výrobca to vyriešil inak – na dno výparnej jednotky umiestnil špeciálnu plastovú guľôčku, ktorá obsahuje vlákna z nerezovej ocele. Tá zachytáva minerálne látky z vody. Môžeme potvrdiť, že ich zachytáva účinne a pri veľmi tvrdej vode je už po dvoch dňoch vidieť ako je guľôčka zanesená od vodného kameňa. Dve odvápňovacie guľôčky stoja niečo cez dvanásť eur, náklady na údržbu Freda sú tak len zlomkom toho, čo by mal investovať do údržby majiteľa ultrasonického Antona.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stadler Form #zvlhčovač vzduchu