Talian z Nitry vynašiel ako z odpadového popolčeka vyrobiť nehorľavé plasty

Toxický popolček zo spaľovní odpadu môže poslúžiť aj ako nehorľavá prímes do plastov a gumy. Talian žijúci v Nitre si patentoval jeho spracovanie.

20.10.2018 13:30
plast, popolček Foto:
Plast vyrobený s prímesou popolčeka.
debata (1)

Luca Ruggenenti je síce rodený Talian, no už niekoľko rokov žije na Slovensku. Pred siedmimi rokmi otvoril v Nitre taliansku zmrzlináreň Gio, no len málokto vie, že Luca je aj držiteľom patentu na recykláciu nebezpečného odpadového popola. Jeho firma Velaworks sa už niekoľko rokov zaoberá možnosťami recyklácie popolčeka zo spaľovní komunálneho tuhého odpadu. Popolček, ktorý vzniká ako vedľajší produkt pri spaľovaní odpadu, je veľmi nebezpečný, v niektorých prípadoch pre človeka aj toxický.

Vynašiel spôsob ako lepšie využiť popolček zo spaľovní

Popolček, ktorého častice majú veľkosť od jedného do sto pikometrov, môže pri nedostatočnej filtrácii v spaľovniach unikať do ovzdušia. V tom lepšom prípade ho zachytia filtre a následne môže byť využitý napríklad ako prímes do betónu. Takýto popolček nahrádza časť cementu a zlepšuje vlastnosti čerstvého betónu. V budúcnosti by mohol popolček slúžiť aj ako zdroj drahých ťažkých kovov. Luca Ruggenenti popolček premieňa na materiál, ktorý zlepšuje niektoré vlastnosti produktov vyrobených z gumy a plastu. Plasty alebo guma, do ktorých je pridaný spracovaný popolček sú nehorľavé a majú tiež lepšie mechanické vlastnosti. Recyklovaný popolček by mohol podľa Lucu nahradiť aj toxické materiály využívané pri výrobe plastov a gumy, ako je antimón.

Technológia spracovania popolčeka a jeho prípravy ako materiálu použitého pri ďalšej výrobe je podľa Lucu menej energeticky náročná, bezpečnejšia pre životné prostredie, no najmä lacnejšia. V súčasnosti sa jeho firma usiluje o získanie všetkých certifikácií potrebných pre spustenie výroby plastov s prímesou popolčeka. Velaworks plánuje plasty s využitím spracovaného materiálu Cosmos Fenix vyrábať vo svojej vlastnej fabrike. V súčasnosti je firma súčasťou inovačného inkubátora Európskej únie, EIT (skr. European Istitute of Innovation & Technology).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #popolček #Luca Ruggenenti #Cosmos Fenix