Televízia budúcnosti? V Číne už majú virtuálneho moderátora spravodajstva

Nepotrebujú maskéra, štáb kameramanov a strihačov, nikdy sa neunavia, pracujú cez nadčasy bez nároku na honorár a hlásia správy bez chýb a oneskorenia. Vitajte vo svete umelej inteligencie, ktorá už v Číne zastupuje aj moderátorov spravodajstva.

10.11.2018 09:00
Čínska štátna spravodajská agentúra, umelá... Foto:
Čínsky virtuálny moderátor, ktorého "poháňa" umelá inteligencia.
debata (1)

Čínska štátna spravodajská agentúra ukázala, ako môže vyzerať spravodajstvo už o niekoľko rokov. Správy nebudú čítať skutoční moderátori, ale len ich virtuálne klony, ktoré sú takmer na nerozoznanie od skutočného človeka. Virtuálny moderátor artikuluje rovnako ako bežný človek, slová vyslovuje foneticky správne, má primeranú mimiku a gestikuláciu. Čínsky server Xinhua News o nových virtuálnych hlásateľoch tvrdí, že “dokážu čítať text rovnako prirodzene ako profesionálny moderátor spravodajstva.”

Číňania nenaučili “robota” hovoriť len po čínsky, ale správy číta aj v angličtine. S čítaním textu, porozumením kontextu, tónom hlasu a artikuláciu virtuálnemu moderátorovi pomáha umelá inteligencia. Tá dokáže spracovať a následne do hlasu premeniť bežný spravodajský text. Spravodajská agentúra vypracovala model moderátora na základe skutočného človeka. Vo vysielaní chce navyše ponúknuť niekoľko rôznych tvárí.

Virtuálnych spravodajcov môže televízia použiť prakticky bez obmedzenia, v 24-hodinovom vysielaní. Ušetrí tak množstvo nákladov spojených s produkciou a posprodukciou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #virtuálna realita #moderátor #spravodajstvo #umelá inteligencia