Ford vymyslel búdu pre psy s aktívnym potlačením hluku

Psov už nebudú zo spánku rušiť ohňostroje, ani štekot psov v okolí. Ford vymyslel búdu, ktorá účinne potláča okolitý hluk.

22.12.2018 15:50
ford, búda pre psov Foto:
Špeciálna búda pre domácich miláčikov od Fordu.
debata

Blíži sa čas, keď noc sa nebude niesť v znamení kľudu a pokoja, ale petárd a ohňostrojov. Bujaré Silvestrovské oslavy ste určite zažili na vlastnej koži niekoľkokrát za život. Spomeniete si, ako na ohňostroje reagovali vaši domáci miláčikovia? S najväčšou pravdepodobnosťou ich vystresovali natoľko, že ste ich museli k sebe prichýliť. Americký výrobca automobilov Ford prišiel s nápadom ako zvieratám priniesť nerušený spánok. Vymyslel psiu búdu s potlačením okolitého hluku. Prečo práve budú pre psa? Preto, lebo pes má oveľa lepší sluch a citlivejšie uši než človek. Uši psa sú údajne štyri až sedemkrát citlivejšie než uši človeka. Ohňostroj môže preto pre psy veľmi nepríjemným zážitkom, z ktorého môže mať zviera až panický strach.

Prototyp psej búdy vyzerá už na prvý pohľad futuristicky. Funguje však na rovnakom princípe ako slúchadlá pre potlačenie okolitého hluku, alebo SUV Edge, ktorý dokáže tlmiť hluk motoru. Búda využíva mikrofóny zachytávajúce zvuk, na ktorý vstavané reproduktory zareagujú tak, že do vnútra pošlú fázovo obrátenú vlnu. Zvuk s opačnou frekvenciou síce budú nepremení na anechoickú komoru (pozn. komora s nulovými či zápornými decibelmi), ale hluk petárd dokáže výrazne tlmiť. Lepší spánok má psovi dopriať aj pasívna izolácia z korku.

Postieľka pre deti napodobňujúca jazdu v aute

Ford v minulom roku predstavil aj technologickú novinku pre najmenšie deti. Vychádzal z toho, že sa kojenci najrýchlejšie zaspávajú v aute, preto do postieľky integroval malé motory. Tie mali pripomínať pohyb vozidla. Reproduktory v postieľke prehrávali zvuk auta a LED žiarovky zas napodobňovali odrazy svetlometov okoloidúcich vozidiel. Postieľku Ford vyrábať nezačal, no prisľúbil, že tak urobí, ak by bol o ňu veľký záujem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pes #Ford #Silvester #ohňostroj