Huawei si patentoval funkčný grafén. Pomôže s účinnejším chladením mobilov

Čínska firma chce používať uhlíkový nanomateriál na účinnejšie chladenie mobilných zariadení. Funkčný grafén v súčasnosti používa na chladenie komponentov v smartfóne Mate 20 X.

12.01.2019 14:30
debata

Huawei od roku 2014 spolu s výskumníkmi z univerzít v Manchestri a Cambridge vyvíjal takzvaný funkčný grafón – materiál s vysokou tepelnou a elektrickou vodivosťou, ktorý by bolo možné použiť pri účinnejšom chladení mobilných zariadení. Podarilo sa a firma si s oboma britskými univerzitami novú podobu uhlíkového nanomateriálu patentovala. V čom je lepší oproti štandardným hliníkovým zliatinám či medi? Podľa Huawei má tenká vrstva grafitu štvornásobne lepšiu tepelnú vodivosť. Najväčším problémom bola však jeho veľkovýroba.

Aj v porovnaní s bežným grafénom má funkčný, teda upravený, grafén výhodu už v spomínanej tepelnej vodivosti, ktorá je v porovnaní s ním o polovicu vyššia. Funkčný grafén nie je rozpustný vo vode a komponenty, ktoré sa najviac zohrievajú dokáže ochladiť v priemere o jeden stupeň Celzia. Je takisto dostatočne stabilný, aby mohol byť vyrábaný priemyselne. V súčasnosti jediným smartfónom, ktorý využíva funkčný grafén na chladenie komponentov, je v októbri predstavený model Mate 20 X.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Huawei #grafén #funkčný grafén #Mate 20 X