V Británii majú prvého robota na zber malín na svete

Chveje sa a váha ako batoľa, ktoré sa snaží jesť polievku, bez obryndania - prvý robot na svete, ktorý zbiera maliny pracuje s rozvahou.

04.06.2019 09:32
debata (10)

Ovocie zožne „pažami“ a plody opatrne uloží do pripraveného košíka. Odtrhnutie jedného plodu mu trvá asi minútu, píše denník The Guardian.

Aj keď na stroj, ktorého vývoj stál 700 000 libier, sa to zdá ťažkopádne, jeho tvorcovia z firmy Fieldwork Robotics v ňom vidia budúcnosť zberu ovocia. Od prvého zariadenia svojho druhu sa očakáva, že produktivitou predbehne človeka, denne má zožať viac ako 25 000 plodov malín, zatiaľ čo človek ich za osemhodinovú smenu zvládne natrhať okolo 15 000.

Otočný stroj vysoký 1,8 metra sa testuje v skleníkoch pestovateľskej firmy Hall Hunter v grófstve West Sussex. S pomocou senzorov, 3D kamier a strojového učenia, ktoré je formou umelej inteligencie, jeho ramená zamerajú zrelé ovocie, do desiatich sekúnd ho zoberú a uloží na tácku. Celkom mu zber jedného plodu zaberie zhruba minútu.

Konečná verzia robota, ktorá by mala byť uvedená do prevádzky v budúcom roku, bude mať štyri páry paží. Pracovať budú všetky súčasne, a to 20 hodín denne. Najnáročnejšou úlohou podľa tvorcov bolo prispôsobiť prácu stroja rôznym svetelným podmienkam.

Za kilogram malín britskí farmári trhačom bežne platia jednu až dve libry. Spoločnosť Fieldwork Robotics má v úmysle nasadiť za prenájom robotov nižšie ceny. Vzhľadom k rastu minimálnej mzdy aj nedostatku sezónnych pracovníkov už niektorí pestovatelia vyjadrili záujem.

10 debata chyba