V japonskom chráme pôsobí, okrem kňazov, aj robot

Vo 400 rokov starom japonskom chráme prijíma veriacich a návštevníkov budhistická bohyňa Kannon v podobe humanoidného robota.

29.08.2019 09:00
e photo03 Foto:
Budhistický chrám, v ktorom víta návštevníkov robot.
debata

Mindar recituje sútry a kovovým hlasom varuje pred márnivosťou a nebezpečenstvom hnevu a egoizmu. Robot však nie je prijímaný jednohlasne, píše agentúra AFP.

V chráme Kodaidži v bývalej japonskej metropole Kjóte sú doteraz stále kňazi, ktorí zazerajú na svojho nového spojenca vytvoreného z káblov a silikónu.

Robot bol obzvlášť prispôsobený budhizmu a mal by sa vyvíjať v závislosti na technickom pokroku a obohacovať sa o získané skúsenosti.

„Budhizmus nie je viera v jedného boha, znamená pokračovať v Budhovej ceste a málo záleží na tom, či je reprezentovaný strojom, kusom železa alebo stromom,“ hovorí jeden z kňazov Tenšo Goto.

Robot je veľký ako dospelý človek, v jeho lebke vidieť elektroniku. Tvár má v ľavom oku miniatúrnu kameru, jeho ruky a ramená zo silikónu imitujú ľudskú kožu. Umiestnený je v špeciálne vyhradenej miestnosti. Na stene sú premietané anglické a čínske preklady sútier, ktoré prednáša, ale aj obrazy prírody alebo zhromaždenia ľudí.

Robot sa zrodil zo spoločného projektu tohto zenového chrámu prekypujúceho históriou a známeho konštruktéra robotov Hiroši Išigurea z Osackej univerzity. Pôsobiť začal tento rok.

„Pre niektorých ľudí môže byť ťažké komunikovať s trochu staromódnymi kňazmi ako som ja a dúfam, že robot dokáže tento nedostatok napraviť,“ usudzuje kňaz Goto v narážke na mladú generáciu.

Osacká univerzita si napokon urobila prieskum: zatiaľ čo časť ľudí hovorila, že voči robotovi v chráme cíti vrelosť, akú by voči akémukoľvek inému stroju nepociťovali, iní naopak vyhlasovali, že im je nepríjemné jeho príliš umelé vyjadrovania. A niektorí obvinili chrám Kodaidži z čarodejníctva.

„Robot navyše uvádzal do rozpakov ľudí zo Západu, zatiaľ čo reakcia Japoncov boli väčšinou pozitívna. Japonci nemajú voči robotom predsudky. Vyrástli sme na kreslených seriáloch, kde sú roboti našimi priateľmi, ľudia zo Západu myslia ale inak,“ hovorí Goto.

„Cieľom budhizmu je uľahčiť utrpenie. Moderná spoločnosť prináša nové podoby stresu, ale cieľ sa za viac ako 2000 rokov nijako nezmenil,“ dodáva kňaz. „Veľký rozdiel medzi mníchom a robotom spočíva v tom, že my všetci umrieme, zatiaľ čo on bude stretávať veľa ľudí a zhromažďovať obrovské množstvo informácií, vďaka ktorým sa bude donekonečna vyvíjať,“ uzatvára Goto.

debata chyba
Viac na túto tému: #chrám #robot #veriaci #budhistický chrám #humanoidný robot