V Kazachstane pristála trojica astronautov z Medzinárodnej vesmírnej stanice

Ruská vesmírna kapsula v sobotu bezpečne pristála v stepi v Kazachstane po ukončení misie na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). TASR informuje podľa agentúry AP.

06.04.2024 14:30
astronauti, ISS, sojuz Foto: ,
V kazašskej stepi pristál návratový modul vesmírnej lode Sojuz MS-24 s trojicou astronautov. 6. 4. 2024
debata (1)

Vesmírna loď Sojuz MS-24 s ruským kozmonautom Olegom Novickým, Loral O'Harovou z NASA a Bieloruskou Marinou Vasilevskou pristála juhovýchodne od kazašského mesta Džezkazgan o 12.17 kazašského času (07.17 h GMT). Na ISS na obežnej dráhe Zeme zostávajú astronauti NASA Michael Barratt, Matthew Dominick, Tracy Dysonová a Jeannette Eppsová a ruskí kozmonauti Nikolaj Chub, Alexander Grebenkin a Oleg Kononenko.

O'Harová pracovala na ISS od 15. septembra 2023 (204 dní), uviedla NASA. Novickij a Vasilevskaja s Tracy Dysonovou odleteli do vesmíru 23. marca. Štart ich kozmickej lode Sojuz bol naplánovaný na 21. marca, podľa šéfa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos ho museli prerušiť na poslednú chvíľu pre pokles elektrického napätia v kozmickej lodi. Pre toto oneskorenie sa štart posunul o dva dni a ich cesta na ISS sa preto predĺžila z dvoch obletov Zeme na 34.

ISS slúžila ako symbol medzinárodnej spolupráce po ukončení studenej vojny. Po vojenskom útoku Moskvy proti Ukrajine. 24. februára 2024 je jednou z posledných oblastí spolupráce medzi Ruskom a Západom. NASA a jej partneri dúfajú, že budú pokračovať v prevádzke ISS do roku 2030.

ISS, astronauti, Novickin, Dysonová, Vasilevskaja Čítajte viac Ruská raketa s trojčlennou posádkou dorazila na Medzinárodnú vesmírnu stanicu
1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #Sojuz #Medzinárodná vesmírná stanica