V Brazílii rekonštruujú tváre s pomocou smartfónov

Denisa Vicentinová sa na seba pozerá do zrkadla a plače. Táto päťdesiatnička, ktorá prišla o oko a časť tváre v dôsledku rakoviny, pozerá na svoju novú tvár, ktorej model bol vytvorený pomocou 3D tlače.

13.01.2020 08:57
area3.1 Foto:
Doktor Rodrigo Salazar, ktorý celý proces rekonštrukcie tváre riadil.
debata

„Teraz už viem, že sa budem cítiť medzi ľuďmi lepšie,“ hovorí Vicentinová na klinike v Sao Paule, kde sa liečila.

Agentúra AFP sledovala túto pacientku viac ako rok a pol. Od marca 2018 prinášala fotografie a videá Denisy Vicentinovej z priebehu niekoľkých kľúčových etáp rekonštrukcie tváre náročnej po fyzickej, aj psychickej stránke.

Vedci z univerzity Paulista používajú smartfóny a 3D tlač na to, aby vytvorili modely pre protézy zo silikónu. Táto priekopnícka metóda veľmi znížila náklady a o polovicu skrátila čas výroby protézy.

„V minulosti trvalo hodiny, než sme protézu ručne vymodelovali, a procedúra bola veľmi invazívna,“ vysvetľuje Rodrigo Salazar, ktorý proces riadil.

„Dnes vytvárame trojrozmerné modely pomocou fotografií urobených smartfónom,“ hovorí. To umožňuje získať verný model s presnými rozmermi tváre za oveľa nižšiu cenu, než tomu bolo u obvyklých zariadení.

Pani Vicentinová je jedným z 50 pacientov, o ktoré sa doktor Salazar a jeho kolegovia starajú od roku 2015 a ktorí s ohľadom na estetické hľadisko potrebujú tieto snímateľné protézy.

Tím sa špecializuje na protézy čeľustí a tváre, ktoré umožňujú rekonštrukciu tváre u pacientov postihnutých vrodenými vadami, chorobami alebo úrazmi.

Život pani Vicentinovej sa zmenil pred 30 rokmi, keď sa jej na tvári objavil nádor. Ten bol dvakrát odstránený, ale po 20 rokoch sa znovu objavil v zhubnej forme. Postupne tak strácala časť pravej tváre, ale tiež kvôli tomu prišla o manžela a dôstojnosť.

„Snažila som sa nevenovať pozornosť pohľadom, keď som išla metrom alebo vlakom. Na niektorých miestach som cítila, ako sa na mňa ľudia pozerajú, a niektorí odišli, akonáhle ma uvideli,“ spomína.

Zle sa jej jedlo a hovorilo, lebo prišla o čeľusť. Tlmočníčkou jej bola dcéra Jessica.

Vo svetle rozvoja techník 3D tlače v posledných rokoch napadlo kolegu doktora Salazara Luciana Diba, aby využil túto techniku pre výrobu protéz. „Raz som videl, ako si ľudia tlačia na 3D tlačiarni v obchodnom centre, a povedal som si, prečo by to nešlo s protézami,“ vysvetľuje.

S pomocou smartfónu urobil doktor Salazar 15 fotografií tváre pani Vicentinovej, podľa ktorých vznikol trojrozmerný numerický model. Tlač 3D poslúžila ako vzor pre vytvorenie protézy zo silikónu, živice a umelých vlákien. Výroba celkovo trvala len 12 hodín.

Pani Vicentinovú ešte čakajú ďalšie etapy, obzvlášť rekonštrukcia pier a čeľuste, ale už teraz sa cíti ako nový človek. „Tak dlho som sa musela pozerať na tvár, z ktorej kus chýbal, teraz som šťastná. Protézu dávam dole len preto, aby som ju vyčistila, spím s ňou,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #veda #technológie #3D tlačiareň #protéza