Môže koronavírus roznášať aj klimatizácia? Odborníci v tom nemajú jasno

Čínski vedci zistili, že v januári saa počas jednej večere novým typom koronavírusu nakazilo v klimatizovanej reštaurácii v Kantone deväť ľudí.

04.05.2020 09:00
klimatizácia, chladenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Novo zverejnená štúdia spájajúca prenos SARS-CoV-2 s klimatizačnou jednotkou naznačuje možnú výzvu pre reštaurácie a ďalšie podniky, ktoré vo svete chystajú znovuotvorenie. Podľa denníka The Independent je však táto štúdia pomerne limitovaná.

„Dospeli sme k záveru, že v ohnisku bol prenos vírusových kvapôčok vyvolaný vzduchom podmienenou ventiláciou. Kľúčovým faktorom infekcie bol smer prúdenia vzduchu,“ uviedli vedci z kantonského Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Dobrou správou však je, že hoci bolo infikovaných deväť ľudí, žiadny zo zvyšných 81 zákazníkov a zamestnancov prítomných v reštaurácii toho dňa infikovaný nebol.

Každopádne s blížiacim sa letom sa bude klimatizácia čoraz viac či menej stávať takmer všadeprítomnou záležitosťou – na pracoviskách, v reštauráciách, baroch, obchodoch či fitness centrách. Niektorí ľudia ju majú aj doma, pričom v USA to je až 90 percent domácností, dodáva The Independent.

Dodnes však neexistuje žiadny vedecký konsenzus, či naozaj môže vzduch týmto spôsob víriť chorobu Covid-19. Epidemiológ Werner E. Bischoff z americkej Wake Forest School of Medicine v Severnej Karolíne poznamenal, že bol síce na jednej strane týmito čínskymi poznatkami ohromený, ale varoval, že ide len o čiastkový príklad pracujúci s obmedzenými dátami a nemožno tak jednoznačne povedať, ako a či vôbec pustená klimatizácia k takémuto šíreniu nákazy prispieva.

„Existuje napríklad celé množstvo neznámych faktorov – stáli tam ľudia v rade, aby si vzali jedlo, alebo išli napríklad za niekým po schodoch? Faktor klimatizácia nemožno úplne vylúčiť, ale je to niečo, čo musíme ďalej skúmať. Kantonská štúdia je skvelá, to áno, ale na jej základe som naozaj nedospel k rozhodnutiu, že radšej nepôjdem do reštaurácie a že nebudem nikde sedieť pri klimatizácii,“ povedal pre The Independent a pripomenul význam dodržiavania odstupov.

Vedkyňa Meghan Mayová z lekárskej fakulty americkej University of New England je vyložene skeptická a uviedla, že je potrebné skôr riešiť iné a naliehavejšie problémy. „Nie som presvedčená, že ide o problém, ale ak áno, povedala by som, že klimatizácia je v domoch či vo verejnej doprave tou najmenšou starosťou,“ vyhlásila.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatizácia #vedci #koronavírus #Covid-19