Singapur použil robotických psov aby monitorovali rozostupy medzi ľuďmi

Špeciálne štvornohé roboty od americkej firmy Boston Dynamics už monitorujú pohyb ľudí v Singapure. Kontrolujú, či na verejných priestranstvách dodržiavajú potrebné rozostupy.

10.05.2020 14:00
Boston Dynamics, robot Foto:
Štvornohý robot monitoruje rozostupy medzi ľuďmi v Singapure.
debata (3)

Návštevníci parkov, verejných záhrad a prírodných rezervácii môžu v mestskom štáte Singapur natrafiť na štvornohých robotov. Roboty, ktoré podľa mnohých vyzerajú veľmi strašidelne, majú za úlohu kontrolovať, či ľudia počas pandémie dodržiavajú potrebné rozostupy. Singapur robotov nakúpil od americkej firmy Boston Dynamics, ktorá je známa výrobou armádnych robotov.

V rámci pilotného projektu sa Správa národných parkov a ministerstvo pre digitalizáciu spoločne rozhodli nasadiť desiatky robotov vybavených kamerami, ktorých je možné ovládať aj na diaľku. Tým sa má znížiť potreba využívania mestských hliadok, ako aj minimalizovanie prípadného kontaktu medzi mestskými policajtmi a návštevníkmi parkov.

Roboty už boli umiestnené do parku Bišan-Ang Mo Kio a operujú v rádiuse troch kilometrov. Ich úlohou je okrem monitorovania rozostupov aj informovať návštevníkov parku o potrebe dodržiavania potrebných dvojmetrových odstupov. Vďaka štyrom robotizovaným končatinám navyše nie sú obmedzované terénom a môžu sa pohybovať voľne na rôznych povrchoch aj s prekážkami. V prednej časti majú inštalované kamery, ktoré nie sú využívané na personalizované monitorovanie pohybu konkrétnych ľudí, ale najmä na pokročilú analytiku. Úrady vďaka nej dokážu vyhodnotiť hustotu a priemerný počet ľudí v parkoch. V prípade úspešného testovania Správa národných parkov uvažuje aj o použití robotov v niektorom z ďalších 350 parkov, ktoré spravuje.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #singapur #robot #Covid-19 #boston dynamics