Takto pred 10 rokmi: Nový iPad 3G, satelitné 3D vysielanie aj ohybné OLED displeje

Spätný pohľad do nedávnej minulosti niekedy pomôže pochopiť, akými míľovými krokmi sa spotrebná elektronika posúva vpred. Prinášame vám nový seriál, v ktorom vám každý mesiac pripomenieme udalosti, ktoré hýbali svetom IT v rovnakom čase pred 10 rokmi.

12.05.2020 21:54
3D efekt, tretí rozmer, 3D fotka Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Písal sa rok 2010 a svet bol ešte plný eufórie z revolučných iPhonov, iPadov a technológií, ktoré mali zmeniť svet multimédií. Ľudia síce neskloňovali Spotify či Netflix, no Blu-ray prehrávač a domáce kino s 3D chcel mať v obývačke každý. V máji 2010 už mnohí netrpezlivo vyčkávali na predstavenie iPhonu 4, ktorý mal po dvoch rokoch nahradiť iPhone 3GS. Predtým však Apple stihol odštartovať predaj drahšieho variantu tabletu iPad, ktorý už podporoval aj 3G. Správne, žiadne rýchle 4G či LTE, ale 3G do rýchlosti 7,2 megabitu za sekundu.

Magický iPad ľuďom učaroval. V predaji lámal rekordy

Aj na iPad si pritom záujemcovia boli ochotní vystáť dlhé rady pred obchodmi. Za jeden deň Apple dokázal predať rekordných 300-tisíc kusov tabletov iPad a v máji už hlásil milión predaných kusov. K takýmto číslam sa už firma potom nikdy nepriblížila. A čo sme na Pravda.sk písali o iPade my?

„iPad je prístroj, ktorý sa ovláda dotykom, rovnako ako iPhone. Má aj rovnaký operačný systém, takže aplikácie pre iPhone fungujú aj v iPade. Má však väčšiu obrazovku vo veľkosti 9,7 palca. Mal by vyplniť priestor medzi inteligentnými telefónmi a notebookmi. Slúži ako multimediálny prehrávač, zariadenie na surfovanie na webe, čítačka elektronických kníh či herná konzola.“

Predzvesť konca technológie Adobe Flash

Máj 2010 bol aj mesiacom, v ktorom sa začalo verejne hovoriť o opustení technológie Flash. Možno si na ňu ešte spomeniete aj vy. Veľké množstvo multimédií na internete vyžadovalo, aby ste mali vo svojom prehliadači nainštalovaný doplnok s týmto názvom. Bez neho sa obsah nespustil. Flash bol problematický z viacerých dôvodov. Keď bol spustený, mal vyššie nároky na výkon a takisto výrazne skracoval aj výdrž zariadení napájaných batériou. Kritizoval ho aj Steve Jobs, ktorý bol napokon aj jedným z iniciátorov prechodu z technológie Flash na otvorený štandard HTML 5. Apple dal technológii od firmy Adobe košom ako prvý a prispel k tomu, že Flash začal postupne upadať.

Televízor s 3D technológiou chcel vlastniť takmer každý

V roku 2010 bolo veľkou témou aj domáce sledovanie filmov v 3D. Výrobcovia televízorov sa predbiehali v tom, ktorý z nich predstaví lacnejší TV set s podporou 3D obsahu. Akýmsi symbolom tejto éry sa stali fotografie ľudí s pukancami pred televízorom a so špeciálnymi okuliarmi s tmavými sklami na očiach. Obraz, ktorý mal hĺbku a vytváral dojem priestoru bol doslova hitom. Až takým, že spoločnosti SES Astra a Samsung v apríli 2010 spustili testovacie vysielanie jedného z prvých satelitných 3D kanálov. Kanál si mohli naladiť aj Slováci, ktorí už investovali tisíce eur do kúpy 3D televízora. Faktom ale je, že tak rýchlo ako 3D ošiaľ nastúpil, aj pominul. Dnešné televízory o 3D ani nechyrujú a spotrebiteľom tento „módny“ výstrelok ani nechýba.

Foto: Shutterstock
3D, televízor, video, trojrozmerný obraz, okuliare, TV

Displeje sa začali ohýbať a napovedali, čo príde o dekádu neskôr

O ohýbaní OLED displejov sa tiež začalo rozprávať už pred 10 rokmi. Koncom mája sme priniesli správu v nasledovnom znení: „Ohybné OLED displeje v budúcnosti zrejme čiastočne nahradia súčasné zobrazovacie jednotky v podobe LCD či LED displejov, a to v širokej škále mobilných zariadení, od mobilných telefónov až po čítačky elektronických kníh­.“

Foto: Sony
Sony OLED displej, rolovateľný displej, LCD, LED

Prvý ohybný OLED displej, ktorý predstavilo japonské Sony, mal hrúbku 80 mikrometrov a rolovať ho bolo možné na valec s priemerom 4 milimetrov. Displej mal uhlopriečku 4,1-palca. Po jednej dekáde si ohybné displeje postupne nachádzajú svoje miesto v smartfónoch. Zatiaľ sú to len prvé lastovičky s prémiovou cenovkou. Nikto však už nepochybuje, že onedlho ich bude oveľa viac. A ktovie, možno o ďalších 10 rokov budú zlatým štandardom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #iPad #technológie #oled #3D technológie