Test: Vyskúšali sme čističku vzduchu za 4 stovky

V čase pandémie koronavírusu sa mnoho ľudí začalo obsesívne zaujímať o to, aký vzduch vo svojej domácnosti dýchajú. Mnohí sa rozhodli zadovážiť si domácu čističku vzduchu. Jednu takú sme vyskúšali. Roger od švajčiarskej firmy Stadler Form patrí medzi najlepšie vybavené čističky na trhu, no osloviť môže aj svojim tichým chodom aj inteligentnými funkciami. Zatiaľ ju však s mobilom nespojíte.

05.11.2020 06:00
Stadler Form, Roger, čistička vzduchu Foto:
Čištička vzduchu Stadler Form Roger.
debata

Ak sa povie čistička vzduchu, mnohí by si donedávna predstavili veľké industriálne zariadenie, ktoré nemá v domácnostiach čo hľadať. Príchod pandémie koronavírusu však nastavenie a zmýšľanie ľudí zmenil a o kompaktné zariadenia na čistenie vzduchu sa začalo zaujímať čoraz viac ľudí. Záujem bol miestami tak veľký, že niektorí predajcovia spotrebnej elektroniky hlásili prázdne sklady. Väčšina dostupných čističiek totiž dokáže zo vzduchu odfiltrovať prach, drobné peľové častice a dokonca aj baktérie, pleseň a vírusy. Jednu takú sme vyskúšali. Roger od švajčiarskej firmy Stadler Form patrí medzi najlepšie vybavené čističky vzduchu na trhu. Napriek tomu, že na trhu možno nájsť aj lacnejšie čističky, zväčša neponúkajú takú úroveň filtrácie, prípadne je k nim potrebné kupovať hneď niekoľko rôznych náhradných filtrov. Tie výslednú cenu za priebežnú údržbu nafúknu.

Jednoduchá manipulácia a prehľadné ovládanie

Čistička Roger je dostupná v dvoch variantoch – štandardom pre miestnosti s rozlohou do 74 m2 a v zmenšenom Little pre izby do 35 m2. Nami testovaný model je vďaka svojmu výkonu možné použiť nie len v rámci veľkej domácnosti s otvoreným priestorom, ale aj v kanceláriách. Dizajn je minimalistický a vďaka nemu nie je čistička rušivým elementom v miestnosti.

Porovnanie filtrov z čističky vzduchu Roger....
Predfilter zachytávajúci prach a väčšie...
+2Kovová mriežka je prichytená magnetom. Za ňou...

V minimalizme Stadler Form pokračoval aj pri návrhu funkčných prvkov. S filtrami sa manipuluje len cez predný kovový kryt s mriežkou, ktorý na svojom mieste drží za pomoci magnetov. V jeho strede sa nachádza LED pás, ktorý informuje o aktuálnej kvalite vzduchu. Modrá farba znamená čistý vzduch, žltá mierne znečistenie a červená veľké znečistenie. Priebežne nameranej kvalite vzduchu sa v automatickom režime prispôsobuje aj intenzita filtrovania vzduchu.

Čistička Roger má niekoľko dotykových tlačidiel... Foto: Tomáš Švec
Stadler Form, Roger, čistička vzduchu Čistička Roger má niekoľko dotykových tlačidiel ovládajúcich základné funkcie.

Automatické režimy a duálny filter

Filtrovanie vzduchu má na starosti veľký lopatkový mechanizmus, ktorý nasáva vzduch spoza kovovej mriežky. Filtruje ho v dvoch úrovniach – najväčšie čiastočky prachu zachytáva predfilter a drobné čiastočky, vírusy a baktérie zasa duálny filter. Ten je kombináciou HEPA filtra a aktívneho uhlíkového filtra. Čistička za hodinu zvládne prefiltrovať 521 m3 vzduchu. Pravdepodobne sa však tento údaj vzťahuje na najintenzívnejší režim čistenia, pri ktorom o sebe dáva Roger krátkodobo viac vedieť. Hluk na úrovni 65 decibelov je možné prirovnať k umývačke riadu. Ak už je intenzívny režim automaticky spustený, väčšinou netrvá dlho, než väčšie znečistenie odfiltruje (záleží od veľkosti miestnosti) a následne čističku znova prepne do tichého prevádzkového režimu. Pred uložením do postele však odporúčame aktivovať nočný režim, pri ktorom si čistička sama stráži úroveň hluku, aby sa nestalo, že vás počas noci zobudí. S tým súvisí aj voľba režimov čistenia pri bežnej (nie nočnej) prevádzke. Pri automatickom nastavení si čistička nastavuje úroveň filtrovania sama. Ak svieti na červeno, zvyčajne spustí štvrtý alebo piaty z celkovo piatich stupňov, ak na žlto tak tretí stupeň a ak na modro filtruje len v pohotovostnom režime na prvom alebo druhom stupni.

Na najvyššom filtračnom stupni dosahuje... Foto: Tomáš Švec
Stadler Form, Roger, čistička vzduchu Na najvyššom filtračnom stupni dosahuje hlučnosť čističky zhruba 68 decibelov.

Displej nepotrebuje

Indikačný LED pás je možné v noci vypnúť alebo znížiť intenzitu svetla. Ani pri nočnom režime s vypnutým podsvietením však čistička neprestáva pracovať a ak je to potrebné, krátkodobo aktivuje aj vyššie otáčky. Na hornom dotykovom paneli, ktorý združuje ovládacie prvky sa okrem tlačidiel pre nastavenie intenzity či automatického režimu nachádza aj časovač a indikátor stavu filtra. Výrobca ho odporúča meniť raz za 8 až 12 mesiacov. V súčasnosti stojí buď 59 (Roger Little) alebo 79 eur (Roger). To je nevyhnutná ročná investícia do údržby, ktorá je však v porovnaní s inými čističkami v rovnakej triede výrazne nižšia. Niektoré konkurenčné zariadenia vyžadujú vymenu hneď niekoľkých filtrov naraz, Roger má len jeden kombinovaný. Roger nemá informačný displej, ktorý by mohol detailnejšie informovať o znečistení, čase od posledného vypnutia či množstve prefiltrovaného vzduchu. Tieto údaje však väčšinu spotrebiteľov asi zaujímať nebudú. Minimálne technologických nadšencov by však potešila integrácia do ekosystému inteligentnej domácnosti prostredníctvom Bluetooth alebo Wi-Fi.

Stadler Form Roger – cena: 399 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva:

  • tichý chod
  • inteligentné funkcie
  • dizajn a spracovanie
  • indikačný LED pás a nočný režim
  • jednoduchá manipulácia
  • cena ročnej údržby

Negatíva:

  • chýbajúci informačný displej (relatívne)
  • zatiaľ bez možnosti spojenia s mobilom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stadler Form #Roger #čistička vzduchu