Willem Jonker: 5G je 'len' evolúcia a online konferencie nenahradia osobné stretnutia

Podľa riaditeľa európskeho inovačného centra EIT Digital, Willema Jonkera, má 5G veľký potenciál, no netreba ho preceňovať. Mnohé inovácie si vystačia aj bez 5G. “Pandémia ukázala, že dokážeme fungovať spôsobom, ktorý bol pre mnohých nepredstaviteľný,” tvrdí W. Jonker v exkluzívnom rozhovore pre Pravda.sk.

17.12.2020 06:00
internet, pripojenie, dsl, adsl, optika,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Willem Jonker je riaditeľom Európskeho inovačného centra EIT Digital, ktoré funguje aj na Slovensku prostredníctvom organizácie CIVITTA. Cieľom centra je podpora digitalnej transformácie v krajinách EÚ a je súčasťou Európskeho inovačného a technologického inštitútu EIT. Inštitút podporuje inovácie vo viacerých oblastiach vrátane klimatických zmien, digitalizácie, zdravia, udržateľných zdrojov či inteligentnej a zelenej integrovanej dopravy. Pri príležitosti vyhlásenia súťaže 2020 EIT award pre najinovatívnejšie európske startupy, W. Jonker v exkluzívnom rozhovore pre Pravda.sk vysvetlil, kde vidí budúcnosť 5G sietí, Priemyslu 4.0, Internetu vecí, ale aj videokonferencií.

Piata generácia mobilných sietí už dorazila aj do Európy. Na Slovensku 5G sieť prevádzkujú dvaja operátori, zatiaľ ale s veľmi obmedzeným pokrytím. Čo z vášho pohľadu 5G siete prinesú na poli inovácií, či už pozitívne alebo negatívne?

5G siete začínajú v Európe pribúdať, no majú len veľmi obmedzené pokrytie. Navyše ich funkčnosť a možnosti sú stále veľmi obmedzené. Podľa mňa potrvá minimálne rok a pol, kým sa budú môcť európske krajiny pochváliť obstojným 5G pokrytím. Čo sa týka inovačného potenciálu, najprv sa objavia 5G smartfóny a väčšia spotreba multimediálneho obsahu a sociálnych médií. To nie je nijak inovatívne, no je to najrealistickejší scenár toho, čo je od 5G zatiaľ možné očakávať. Pravdepodobne je možné očakávať aj väčšie využívanie dronov, autonómnych vozidiel atď. 5G bude pracovať s tým, čo už je na trhu dostupné. Platí však, že mnohé z inovatívnych riešení 5G siete nepotrebujú.

V súvislosti s 5G sa hovorí aj o takzvanom Priemysle 4.0. Aký je jeho inovačný potenciál?

Ak hovoríme o Priemysle 4.0, tak 5G smeruje najmä k využitiu v logistike – pri sledovaní tovaru a zásielok a logistických operáciách, kde dochádza k pohybu, o ktorom je potrebné mať prehľad. Čo sa týka inovačného potenciálu, väčšiu rolu ako 5G budú určite zohrávať umelá inteligencia a cloudové technológie. 5G bude komponentom pre konektivitu, pre pripojenie objektov, logistiku a trasovanie zásielok. V súvislosti s Priemyslom 4.0 však očakávam väčší rozvoj v súvislosti s dátovou analytikou, ktorá nemusí byť nutne smerovaná cez 5G sieť.

Je z vášho pohľadu 5G revolúciou alebo skôr evolúciou?

Samozrejme, o 5G sa často hovorí ako o revolúcií, no v skutočnosti je skôr evolúciou, ktorá zvyšuje rýchlosti, znižuje odozvu, zlepšuje pokryte a podobne. Prirovnať to je možné k bezdrôtovým technológiám. Dnes už sa každý spotrebič snaží fungovať bezdrôtovo. Obyčajné žiarovky v domácnosti sa zapínajú bezdrôtovo, komunikujú s mobilom, sú pripojené na internet. Ale zmenil sa samotný princíp ich fungovania? Nezmenil. Aj cez diaľkové ovládanie stále zapínate a vypínate lampu, jej vlastnosti sa nezmenili a ani sa nezmenia. Nechcem tým ale povedať, že 5G je zbytočnosť, to vôbec nie. Je to evolúcia, dobrá evolúcia, potrebná, no žiadna revolúcia.

Ako je na tom Internet vecí?

Pandémia bola výrazným akcelerátorom digitálnej transformácie v zmysle, že ľudia začali viac používať internetové nástroje. Pribudli videokonferencie, mítingy cez internet, ale nestalo sa tak, lebo by to ľudia z ničoho nič chceli, ale preto, lebo to začali potrebovať. Samozrejme kvôli intenzívnejšiemu používaniu týchto nástrojov pribudli aj rôzne bezpečnostné incidenty. Tie zas zvýšili záujem o firmy, ktoré im dokážu predchádzať a došlo k viacerým významnejším akvizíciám na trhu. Napríklad telekonferenčná spoločnosť Zoom kúpila firmu, ktorá jej pomáha so zabezpečením.

Veľa stretnutí dnes do veľkej miery prebieha online. Myslíte, že to je začiatok novej éry?

Ako sa to vezme. Mnoho konferenčných nástrojov je natoľko vyspelých, že dokážu sprostredkovať veľmi kvalitnú komunikáciu medzi viacerými osobami. Zlepšila sa kvalita zvuku a ako-tak aj videa. Stále to však nie je ono. Keď s niekým telefonujete cez počítač, pozeráte sa mu do očí alebo na monitor? Nie je to tak prirodzené, ako keby ste vedľa neho sedeli ao dokázali zachytiť aj neverbálnu komunikáciu. To neznamená, že sa to nezmení. Práve naopak. Spracovanie videa má priestor na zlepšenie. Zlepšiť sa môže prenos dát, no takisto môžu pribudnúť aj nástroje, ktoré účastníkom video konferencií chýbajú – napríklad obyčajná tabuľa. Dnes nie je možné jednoducho pracovať s poznámkami a nákresmi tak, aby do nich mohli zasahovať všetci zúčastnení a v reálnom čase aj vidieť výsledok. Zaujímavý je aj paradox súčasných podujatí. Napadlo by vám pred 10 rokmi, že sa zúčastníte nejakej oslavy online? Pravdepodobne nie. Dnes je takýchto podujatí veľké množstvo – koncerty, oslavy, konferencie, prednášky, webináre.

Technologický svet sa počas tohto roku veľmi zmenil. Na čom záleží, či začínajúci technologický startup dokáže uspieť alebo nie?

Vo všeobecnosti platí, že ľudia majú radi víťazov. Ak ste víťazom, tak ste dobrý. Ale nie všetci, ktorí sú dobrí budú aj víťazmi. Podnikatelia potrebujú víziu, ambície, odolnosť, a zároveň aj flexibilitu. Aby ste dokázali napĺňať svoje ambície, musíte byť priebojný. Flexibilný zas musíte byť preto, aby ste dokázali reagovať na budúce potreby, ktoré často nie sú tým, o čom vám ľudia povedia, že to potrebujú práve tu a teraz. Úspešný podnikateľ musí porozumieť tomu, čo ľudia naozaj potrebujú, čo rieši ich aktuálne ale aj budúce problémy a takisto ich aj zaujať. Čas od času ale musí mať aj šťastie.

Môže sa podnikateľ naučiť byť v niečom dobrý alebo sa s tým musí narodiť?

Naozaj dobrý môžete byť len vtedy, keď to, čo robíte, robíte s radosťou. Možno to znie ako klišé. Niektoré veci sa síce dokážete a aj musíte naučiť, no napredovať môžete len vtedy, keď v to, čo robíte aj naozaj veríte, poháňa vás to a patrí to medzi vaše priority. Učením sa je možné niektoré veci podporiť, no len motivácia vám umožní prekonávať prekážky. Sú totiž dva typy ľudí – tí, ktorí na prekážky upozornia a tí, ktorí ich dokážu aj prekonávať. A v tom je veľký rozdiel. Prekonávanie prekážok vyžaduje aj množstvo kreativity. Opäť sa však vrátim k tomu, čo som už povedal – ak máte konkurentov, nemôžete byť vždy len víťaz. Zároveň konkurentov potrebujete, aby ste mohli byť víťazom.

Prof. Willem Jonker

Profesor Willem Jonker (1962) je riaditeľom EIT Digital, poprednej európskej organizácie pre inovácie, digitalizáciou a podnikateľský rozvoj. Je súčasťou Európskeho inovačného a technologického inštitútu EIT, ako nezávislého orgánu Európskeho únie. W. Jonker v minulosti pracoval v oblasti telekomunikácií, Európskeho počítačového výskumného centra a riadil aj divíziu vývoja spotrebnej elektroniky v spoločnosti Philips.

Willem Jonker, EIT Digital
Prof. Willem Jonker, šéf EIT Digital. Autor: EIT Digital

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EIT #EIT Award #Willem Jonker