Video štvornohých robotov pôsobí na mnohých užívateľov Twitteru hrozivo

Prevzatie moci robotmi je zápletkou mnohých vedecko-fantastických filmov. Avšak po zhliadnutí videa na Twitteri si možno poviete, že takáto predstava nemusí byť až taká pritiahnutá za vlasy.

07.04.2021 12:49
debata

Jeden z užívateľov totiž zverejnil klip od čínskej robotickej firmy Unitree, ktorý ukazuje oddiel štvornohých rovnako sa pohybujúcich strojov.

Robot Aliengo sa podobá psovi a poháňa ho umelá inteligencia. Má okrem iného priestorové videnie, športovú výbušnosť a pokročilú úroveň ochrany.

Krátke video ukazuje desiatky robotov prikrčených k zemi, ktoré potom vyskočia do podrepu, predklonia sa a potom sa vrátia do svojej pôvodnej polohy – všetci naraz.

Video vyvolalo na Twitteri množstvo reakcií, pričom niektorým pripomínalo scény z filmu Terminátor alebo seriálu Black Mirror. Spoločnosť Unitree predstavila novinku vlani na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas. Váži približne 12 kilogramov a je vybavený batériou, ktorá ho nabije na dve hodiny. Dokáže ísť rýchlosťou 11 kilometrov za hodinu.

A hoci sa vzhľadom podobá známemu Spotovi spoločnosti Boston Dynamics, desiatky pohybov, ktoré roboty spravili akoby na povel, pôsobili na mnohých užívateľov Twitteru hrozivo. Jeden z nich vyjadril obavu, že Čína sa „snaží militarizovať túto technológiu s cieľom napadnúť USA“.

Spoločnosť Unitree však nepredpokladá, že Aliengo zvrhne ľudskú rasu, ale vidí ho skôr ako pomocníka v reálnom živote. Robot je schopný uniesť päť kilogramov nákladu, čím by mohol byť užitočný napríklad v priemysle. Aj keď je robot v súčasnosti neškodný, jeden z užívateľov Twitteru upozornil na to, že Čína v oblasti umelej inteligencie veľmi nezaostáva za USA.

Server Daily Mail pripomína v tejto súvislosti marcové vyhlásenie generálporučíka amerického ministerstva obrany Michaela Groena. Ten uviedol, že Peking zintenzívňuje svoje úsilie v rámci štátom riadenej priemyselnej politiky, ktorá sa snaží dosiahnuť, aby Čína bola do roku 2025 dominantná v globálnej high-tech výrobe a v oblasti umelej inteligencie chce byť lídrom do roku 2030.

debata chyba