Google má výnimočnú technológiu na odhalenie kožných problémov

Google naučil umelú inteligenciu rozpoznávať rôzne kožné problémy, od malígnych melanómov až po najrôznejšie zápaly kože a ochorenia nechtov. Na vývoji spolupracoval s dermatológmi a mobilnú aplikáciu už certifikovala aj Európska únia.

20.05.2021 06:00
Google, IO, umelá inteligencia Foto:
Umelá inteligencia dokáže identifikovať rôzne typy kožných ochorení.
debata

Žiadna technológia zatiaľ nedokázala nahradiť oko skúseného dermatológa, no Google sa o to aspoň čiastočne pokúsi. Firma predstavila špeciálny nástroj využívajúci umelú inteligenciu, ktorý dokáže s vysokou presnosťou identifikovať rôzne kožné ochorenia. Novinku firma predstavila na tohtoročnej online konferencii pre vývojárov Google IO. Aplikácia, ktorá je na technológii postavená, už medzičasom získala európsku certifikáciu (CE) v kategórii lekárskych nástrojov. Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) zatiaľ certifikáciu aplikácii neudelil.

Umelá inteligencia dokáže identifikovať až 288 kožných ochorení, aj keď podľa Google nie je jej ambíciou nahradiť lekársku diagnózu a následnú liečbu. Vývoj nástroja trval tri roky a pri strojovom učení bolo využitých až 65-tisíc fotografií s identifikovanými diagnózami, ako aj milióny fotografií znamienok, zdravej kože, a to v rôznych odtieňoch a pigmentoch. Pred nahradím fotografie aplikácia od pacienta takisto požaduje odpovede na sériu otázok, ktoré majú napomôcť diagnostike.

Aplikácia v súčasnosti nie je dostupná pre verejnosť, no Google umožňuje záujemcom prihlásiť sa k jej testovaniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #aplikácia #kožné problémy #IO #vývojárska konferencia