Španielska firma Br5 vyvinula robota, ktorý dokáže uvariť jedno z najznámejších jedál národnej kuchyne. A jej robot už vzbudil záujem hotelových reťazcov a turistických stredísk mimo Španielsko.
„Samozrejme, domáca ryžová paella pripravená k nedeľnému obedu bude vždy chutiť inak. To sa nesnažíme dosiahnuť. Naším cieľom je cestovať po svete s možnosťou dať si aj v inej krajine rovnakú ryžu, akú jeme doma,“ povedal agentúre Reuters zakladateľ Br5 Enrique Lillo.

„Podľa môjho názoru je ten robot úžasný nástroj a palec hore jeho tvorcom, pretože mi jeho paella naozaj chutila,“ povedala María Munozova, špecialistka na paellu a riaditeľka gastronomickej školy Cocina.
Robota tvorí elektronicky kontrolovaný sporák a mechanické rameno, ktoré pridáva orestované ingrediencie na panvicu a spoločne s ryžou ich mieša dierovanou vareškou, kým prileje rybací vývar. Všetky prísady musia byť pripravené vopred a odvážené na jednu paellu. Akonáhle sú na panvici, robot ich mieša, kým nie je pokrm hotový.