Môže robot uvariť pravú španielsku paellu?

Môže robot uvariť tradičnú španielsku paellu takú chutnú, akoby ju pripravil španielsky šéfkuchár? Áno, môže, potvrdzuje odborníčka na paellu, ktorá ju ochutnala, napísala agentúra Reuters.

27.05.2021 18:00
debata

Španielska firma Br5 vyvinula robota, ktorý dokáže uvariť jedno z najznámejších jedál národnej kuchyne. A jej robot už vzbudil záujem hotelových reťazcov a turistických stredísk mimo Španielsko.

„Samozrejme, domáca ryžová paella pripravená k nedeľnému obedu bude vždy chutiť inak. To sa nesnažíme dosiahnuť. Naším cieľom je cestovať po svete s možnosťou dať si aj v inej krajine rovnakú ryžu, akú jeme doma,“ povedal agentúre Reuters zakladateľ Br5 Enrique Lillo.

rastlinka Čítajte aj Viac ako 150 druhom rastlín na Slovensku hrozí vyhynutie

„Podľa môjho názoru je ten robot úžasný nástroj a palec hore jeho tvorcom, pretože mi jeho paella naozaj chutila,“ povedala María Munozova, špecialistka na paellu a riaditeľka gastronomickej školy Cocina.

Robota tvorí elektronicky kontrolovaný sporák a mechanické rameno, ktoré pridáva orestované ingrediencie na panvicu a spoločne s ryžou ich mieša dierovanou vareškou, kým prileje rybací vývar. Všetky prísady musia byť pripravené vopred a odvážené na jednu paellu. Akonáhle sú na panvici, robot ich mieša, kým nie je pokrm hotový.

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #paella #robot #šéfkuchár