Vyvinuli cyklistickú prilbu, ktorá sa po zložení zmestí aj do tašky

Prilba je vďaka špeciálnemu materiálu veľmi poddajná a má hrúbku len 16 milimetrov. Pri náraze jej materiál stvrdne a ochráni tak hlavu cyklistu.

22.08.2021 06:00
debata (2)

Cyklistické prilby nemusia byť nespratné a nepohodlné. Dôkazom je aj špeciálna prilba Newton-Rider, ktorá je vytvorená z pružnej a odolnej vnútornej vložky spojenej s radom chráničov na vonkajšej strane. Chrániče sú vyrobené z patentovaného elastického materiálu, ktorý pri vystavení stresu okamžite stvrdne. Aj vďaka tomu môže mať prilba hrúbku len 16 milimetrov. Je veľmi ľahká, pružná a poddajná a dokáže sa prispôsobiť obrysom hlavy jazdca. Pri náraze jej časti stvrdnú a absorbujú veľkú časť energie, ktorá by inak mohla spôsobiť zranenie.

Iným výskumníkom sa zas podarilo vytvoriť veľmi praktický podvodný skúter WhiteShark Tini, ktorý je vybavený jediným motorom s propulzným pohonom. Ten potiahne užívateľa na vodnej hladine a tiež pod ňou s maximálnou rýchlosťou 1,1 alebo 1,4 metra za sekundu. Použiť ho je možné aj pri ponoroch do maximálne 30 metrov, v ktorých dokáže plávať 45 minút. Dve pohonné jednotky je navyše možné spojiť do jednej a zvýšiť tak prepravnú rýchlosť až na 2 metre za sekundu.

Video
TA3: Poddajná cyklistická prilba alebo podvodný skúter. Čím vynikajú?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #skúter #prilba #cyklistická helma