Google pokryje odľahlé časti Afriky bez internetu bezdrôtovou optikou

Materská spoločnosť Google, Alphabet, zabezpečí v Afrike rýchly internet pomocou bezdrôtového optického internetu. Dáta bude prenášať s rýchlosťou až 20 Gbit/s.

19.09.2021 08:00
Google, Project Taara, Alphabet Foto:
Bezdrôtový optický prenos vyvinuli laboratóriá X spoločnosti Alphabet.
debata

Pojem rýchle internetové pripojenie si mnohí automaticky spájajú s optickým káblovým pripojením, ktoré je na Slovensku dostupné pre státisíce domácností. Rýchlu a relatívne spoľahlivú konektivitu je však možné zabezpečiť aj bezdrôtovo. Nemusí pritom ísť o niektorú z rádiových technológií ale o bezdrôtovú optickú technológiu, ktorú plánuje spoločnosť Alphabet (materská firma Google) nasadiť v rurálnych častiach Afriky.

Vývoj projektu s názvom Taara zastrešujú laboratóriá X, ktoré v minulosti pracovali aj na vývoji stratosférických balónov rozširujúcich internetové pokrytie v odľahlejších miestach afrického kontinentu. Projekt Loom napokon po viacerých fázach testov skončil a Alphabet sa rozhodol vývoj pozastaviť na dobu neurčitú. Projekt Taara je tak jeho priamym nasledovníkom. Testovaciu fázu má už za sebou. V konkrétnom prípade výskumníci zisťovali, aký spoľahlivý a rýchly môže byť bezdrôtový optický dátový prenos na kratšie vzdialenosti medzi miestami, ktoré je klasickým káblom možné len veľmi ťažko prepojiť. Mestá Brazzaville a Kinšasa, ktoré sú od seba vzdialené len 5 kilometrov, oddeľuje rieka. Výzvou pre výskumníkov preto bolo nájsť efektívne a lacné riešenie, ktoré by mestám zabezpečilo internetovú konektivitu.

Na projekte pracovali laboratóriá X tri roky. Len prednedávnom ponúkli riešenie firmám Econet Group a Liquid Telecom, ktoré si ho adoptovali a plánujú na jeho báze zabezpečiť konektivitu s rýchlosťou do 20 Gbit/s medzi mestami v Keni. Podstatou riešenia je priamy, neviditeľný svetelný lúč, ktorý dokáže prenášať dáta vysokou rýchlosťou porovnateľnou s klasickým káblovým optickým pripojením. Takýto dátový prenos, ktorý môže fungovať až do vzdialenosti 20 kilometrov medzi vysielačom a prijímačom, má však aj viaceré nedostatky. Tým hlavným sú poveternostné podmienky, ktoré môžu dátový prenos narušiť. Problémy pri prenose môže spôsobiť hmla, piesočná búrka či vtáky, ktoré budú križovať cestu lúčom. Je takisto potrebné, aby prijímač s vysielačom boli umiestnené presne, keďže aj malá odchýlka môže spôsobiť prerušenie dátového prenosu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #internet #internetové pripojenie #Alphabet #optický internet #Projekt Taara