Vedci z MIT naučili robota lepšie uchopiť predmety

Algoritmus rozpozná viac ako 2000 predmetov, s ktorými následne dokáže robotická ruka citlivo manipulovať.

06.11.2021 07:00
umela inteligencia Foto:
Ilustračné foto
debata

To, čo je pre ľudí samozrejmosťou sa musia roboty ešte len naučiť. Nech schopnosť uchopenia predmetov vyznie akokoľvek banálne, človek pri nej musí koordinovať svoje pohyby, jemnú motoriku a prispôsobiť úchop veľkosti predmetu, jeho tvaru a materiálu. Výskumníci z amerického inštitútu MIT (Massachusetts Institute of Technology) sa rozhodli, že sa to pokúsia naučiť aj roboty.

V priebehu niekoľkých rokov tak vyvinuli systém, ktorý by v mohol byť v blízkej budúcnosti základom strojovej obratnosti. Pomocou bezmodelového algoritmu vytvorili “umelú” ruku, ktorá dokáže manipulovať s viac ako 2-tisíc objektmi. Podstatné pritom je, že systém dopredu nemusí vedieť o aký predmet ide, rozpozná ho až v momente, keď ho uchopí.

Nová technológia má však od dokonalosti ďaleko a čaká ju ešte dlhá cesta. Vedci ju najprv musia preniesť do “rúk” skutočného robota, čo je zložitejšie, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Takisto budú musieť pracovať aj na úprave algoritmu, ktorý je schopný s takmer 100-percentnou spoľahlivosťou rozpoznať objekty ako loptička či jablko, no má menej ako 30-percentnú úspešnosť pri zložitejších predmetoch typu nožnice či skrutkovač. Napriek tomu predstavuje technológia veľký míľnik, ktorý v budúcnosti môže robotom umožniť vykonávať aj zložitejšie a všestrannejši­e úlohy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #MIT #algoritmus #robot