Švajčiari predstavili prototyp zariadenia na eutanáziu. Človeka zabije do pár minút

Usmrtenie človeka v špeciálnej kapsule má byť bezbolestné a rýchle. Na vykonanie eutanázie údajne stačí niekoľko minút.

13.12.2021 06:00
Exit International, eutanázia Foto:
Kapsula dokáže vykonať bezbolestnú eutanáziu v priebehu 10 minút.
debata (39)

Eutanázia je pre mnohé krajiny stále okrajovou témou a to najmä kvôli mnohým morálnym a etickým otázkam. Jednou z mála krajín, ktoré ju nepostavili mimo zákon je Švajčiarsko. Len v uplynulom roku sa svoj život pomocou eutanázie rozhodlo v krajine ukončiť zhruba 1300 ľudí. Švajčiarska firma Exit International v týchto dňoch oznámila, že jej automatizovaná “smrtiaca komora” Sarco Pod, ktorá dokáže vykonať eutanáziu rýchlo a bezbolestne, bude sprístupnená verejnosti vo Švajčiarsku.

Dusík, ktorým je kapsula po stlačení tlačidla naplnená u človeka spôsobí stratu vedomia a usmrtenie v priebehu zhruba desiatich minút. Naplnenie kapsuly dusíkom sa vykoná automaticky po aktivácii tlačidla umiestneného vo vnútri. K dispozícii je takisto núdzové tlačidlo, ktorým je možné proces okamžite prerušiť. V súčasnosti existujú dva prototypy kapsuly Sarco Pod a tretia by mala onedlho vzniknúť v Holandsku.

Podľa právnikov takéto zariadenie neporušuje žiadne zákony v krajine, a takisto ho nie je možné klasifikovať ako medicínske zariadenie, na ktoré by sa inak vzťahovali prísne pravidlá a reštrikcie. Zaujímavé pritom je, akým spôsobom bude kapsula verejnosti sprístupnená. Podľa jedného z tvorcov, doktora Philipa Nitschkeho, bude manuál k vytlačeniu 3D modelu dostupný pre kohokoľvek a zadarmo. Ako uviedol, jeho cieľom je “demedikalizovať” proces umierania. “Chceme z procesu umierania odstrániť akýkoľvek druh psychiatrickej kontroly a umožniť človeku, aby mal sám nad vlastným umieraním kontrolu,” uviedol P. Nitschke.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #eutanázia #asistovaná samovražda