Vyvinuli displej, ktorý môžete obliznúť a vyskúšať rôzne chute

Prenášať je už možné nielen obraz, ale aj chute. Špeciálny oblizovací displej sprostredkuje ľuďom nový netradičný zážitok.

30.12.2021 06:00
oblizovací displej, oblizovanie, displej Foto:
Prvý displej, ktorý je možné obliznúť.
debata (1)

Premýšľali ste niekedy nad tým, aké by to bolo, keby okrem obrazu a zvuku bolo možné prenášať aj vône či rôzne chute? Táto predstava je pre mnohých ako zo sci-fi filmu. Predsa len, jediná spomienka na čerstvo upečenú bábovku alebo chuť miešaného drinku na pláži v Tel Avive zostáva len v našej hlave. Japonskému profesorovi Homeiovi Mijašitovi sa však podarilo niečo, čo nikto iný nedokázal. Vyvinul špeciálny displej, ktorý je možné obliznúť a vyskúšať si tak rôzne chute. Oblizovací displej dokáže napodobniť a sprostredkovať rôzne chute a človek tak získa úplne nový multisenzorický zážitok.

Displej s názvom Taste the TV (Ochutnajte TV) používa desať špeciálnych dávkovačov jednozložkových esencií, ktoré sú podľa výsledného chuťového profilu skombinované a vystreknuté na tenký film. Človek následne môže displej obliznúť a získať tak predstavu o výslednej chuti. “Cieľom je ľuďom sprístupniť nový zážitok, ako napríklad ochutnávku chutí z reštaurácie na druhom konci sveta priamo vo svojej obývačke,” uviedol profesor Mijašita z Univerzity Meiji.

Na vývoji prototypu pracoval tím tridsiatich študentov, ktorí v minulosti priložili ruku k dielu aj pri iných unikátnych senzorických projektoch. Podarilo sa im napríklad vytvoriť špeciálnu vidličku, vďaka ktorej má údajne jedlo bohatšiu chuť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chuť #oblizovací displej #senzorika