Apple plánuje premeniť iPhony na platobné terminály

Apple údajne pripravuje veľkú novinku, ktorá poteší najmä podnikateľov a podniky prijímajúce platby cez terminál. Nová služba umožní premeniť iPhony na platobné terminály, cez ktoré bude možné prijímať bezkontaktné platby. Konkurenčné služby môžu mať vrásky na čele.

30.01.2022 08:00
gastrolístky, mobil, terminál, Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Apple môže onedlho výrazne zamiešať karty aj v podnikateľskom sektore v zahraničí. Služba Block (v minulosti Square) v Spojených štátoch a Kanade prevádzkuje vlastné inteligentné platobné terminály a platobnú bránu, ktoré využívajú státisíce malých a stredných podnikateľov vrátane obchodov, reštaurácií a kaviarní. Takýto platobný terminál je veľmi intuitívny, jednoduchý na obsluhu, aj na prijímanie bezkontaktných a kontaktných platieb. Podľa agentúry Bloomberg môže onedlho dostať silnú konkurenciu. Apple údajne pripravuje spustenie vlastnej služby určenej pre malých a stredných podnikateľov, ktorí za svoje produkty a služby prijímajú platby bezkontaktne.

Súčasťou novej služby má byť ekosystém už existujúcich zariadení, konkrétne smartfónov iPhone, ktoré bude možné jednoducho premeniť na platobné terminály prijímajúce bezkontaktné platby. V praxi by to vyzeralo veľmi jednoducho. Podnikateľ by si zakúpil službu od Apple a na novom či starom iPhone s podporou NFC by si nainštaloval špeciálnu aplikáciu na prijímanie platieb. Následne by zákazníci priložením svojho mobilu alebo platobnej karty s NFC čipom k iPhonu vykonali platbu. Podľa agentúry Apple na novinke pracuje už od roku 2020, súčasťou čoho bola aj akvizícia kanadského startupu Mobeewave. Startup vyvinul metódu prijímania bezkontaktných platieb pomocou smartfónov. Apple za jeho know-how zaplatil 100 miliónov dolárov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #platobný terminál