Vedci vytvorili slizkého magnetického červa, ktorý dokáže z tela odstrániť rôzne predmety

Robotický červ z vodivého magnetu sa dokáže správať ako pevná látka a tekutina zároveň. Poslúžiť môže pri odstraňovaní predmetov z tela po ich náhodnom požití.

06.04.2022 08:00
The Chinese University of Hong Kong, robotický... Foto:
Robot vyrobený zo špeciálneho magnetu pripomína svojimi vlastnosťami sliz.
debata (2)

Lekári by o predmetoch, ktoré do úst nepatria vedeli rozprávať zaujímavé príbehy. Napriek tomu sa s tým stretávajú dennodenne. Deti ale aj dospelí častokrát prehltnú alebo vdýchnu cudzí predmet, ktorý môže zostať zaseknutý v dýchacom ústrojenstve, žalúdku či v inej časti tráviacej sústavy. Pokiaľ predmet z tela neodíde prirodzenou cestou, je potrebné odstrániť ho invazívne či chirurgicky. Nie každý takýto zákrok je možné vykonať rýchlo a jednoducho, najmä ak predmet uviazol v ťažko dostupnej časti tela. V takom prípade môže pomôcť nový vynález vedcov z Hongkongu, ktorý detailne predstavili v štúdii zverejnenej v odbornom periodiku Pokročilé funkčné materiály (angl. Advanced Functional Materials).

Nahradí invazívne operácie

Predmetným vynálezom je akýsi tekutý magnet pripomínajúci červa, ktorý sa dokáže plynulo pohybovať v akomkoľvek prostredí. Keďže ide o magnet, nie je takémuto “robotovi” potrebné dodávať energiu z externého zdroja (batérie). Vedci ho dokážu ovládať pomocou vonkajších magnetov, ktoré korigujú jeho pohyb v troch osiach. Vďaka tomu dokáže magnet uchopiť akékoľvek drobné predmety a vyextrahovať ich z tela. Materiál má viskoelastické vlastnosti, čo znamená, že sa môže správať ako tekutina a pevná látka zároveň v závislosti od sily vonkajšieho magnetu. “Ak sa ho dotknete rýchlo, správa sa ako pevný materiál, ak jemne, tak sa správa ako tekutina,” vysvetľujú vedci.

Magnetické častice, z ktorých je robot zložený sú pre človeka toxické, no pokiaľ by boli pokryté špeciálnym medicínskym elastomérom či silikónom, nemali by byť nijako škodlivé. V budúcnosti však budú musieť vedci takýto krycí materiál podrobiť testom, aby mohol byť “robot” schválený európskymi a americkými regulátormi, ako sú napríklad FDA (Správa potravín a liečiv) alebo Európska lieková agentúra.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výskum #robot #FDA #magnet