Čínski vedci vyvinuli miniatúrnu robotickú rybu, ktorá loví mikroplasty

Čínski vedci vyvinuli miniatúrnu robotickú rybu, ktorá dokáže loviť mikroplasty a v budúcnosti by mohla pomôcť v boji proti znečisteniu oceánov. S odkazom na tím zo Sečuánskej univerzity o tom informovala agentúra Reuters.

18.07.2022 08:00
debata (4)

Na dotyk mäkký robot meria 13 milimetrov a dokáže pohlcovať mikroplasty v plytkej vode. Vedci teraz hľadajú spôsob, ako by sa dali malé roboty využiť aj v hlbokej vode nielen na zber mikroplastov, ale aj na zhromažďovanie informácií pre analýzu znečistenia oceánov.

„Vyvinuli sme ľahký miniaturizovaný robot. Môže byť využitý mnohými spôsobmi, napríklad v biomedicíne alebo pri nebezpečných operáciách,“ uviedla Jü-jen Wangová, ktorá sa podieľala na zostrojení robotickej ryby.

Čierna robotická ryba reaguje na svetlo, ktoré jej pomáha pri pohybe. Dokáže plávať rýchlosťou takmer štyri centimetre za sekundu, rýchlejšie ako väčšina doteraz vyvinutých robotických rýb. Jej pohyb môžu vedci ovládať aj pomocou svetla a predísť tak zrážke s inými rybami alebo s loďou.

Ryba je schopná absorbovať blízke voľne plávajúce kúsky znečisťujúcich látok a hojiť sa, ak je poškodená. Ak by ju omylom zožrala iná ryba, bez ťažkostí ju strávi. Robotická ryba je totiž vyrobená z polyuretánu, ktorý je navyše biokompatibilný.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vedci #ryba #oceán #mikroplasty