Moderna žaluje Pfizer-BioNTech, tvrdí, že okopírovali jej prvky technológie mRNA

Americká farmaceutická spoločnosť Moderna podala žalobu na svojich konkurentov - firmy Pfizer a BioNTech.

26.08.2022 17:31
mrna vakcina Foto:
debata (6)

Domnieva sa totiž, že porušili patenty ohľadom technológie mRNA, ktorú trojica spoločností používa pri výrobe vakcín proti covidu, uviedla agentúra AP. Moderna žaluje dvojicu spoločností na americkom aj nemeckom súde. Žalované firmy krok nekomentovali.

Americká spoločnosť tvrdí, že jej konkurenti porušili patenty, ktoré registrovala v roku 2010 a 2016. „Domnievame sa, že Pfizer a BioNTech nelegálne skopírovali vynálezy Moderny a využívali ich bez súhlasu,“ vyhlásila šéfka právneho oddelenia americkej firmy Shannon Thymeová Klingová.

Moderna vo svojom vyhlásení uvádza, že očakáva kompenzácie od firiem Pfizer a BioNTech za dodávky vakcín do bohatých krajín. V prípade 92 nízkopríjmových krajín, kam sa vakcíny dodávali napríklad cez program Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) COVAX, ale odškodnenie požadovať nebude.

Podľa Bloombergu bolo použitých vo svete 12,5 miliardy dávok vakcín. Pfizer a BioNTech tvrdia, že dodali zhruba 3,6 miliardy vakcín. Ich prípravok Comirnaty je napríklad najpoužívanejší v Európskej únii, kam firmy dodali bezmála 800 miliónov dávok.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #moderna #vakcína #BioNTech/Pfizer #mRNA vakcína