Notebooky bude napájať USB 3.0 s výkonom 100 Wattov

Rozhranie USB sa dočkalo ďalšieho vylepšenia. Vďaka novému štandardu umožní napájať notebooky a iné zariadenia, ktoré kvôli svojej energetickej náročnosti potrebovali samostatné napájanie.

27.07.2012 20:45
USB, mini USB, micro USB, konektor, kábel, káble Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Skupina USB 3.0 Promoter Group zverejnila novú špecifikáciu, ktorá by mohla byť v blízkej dobe štandardizovaná a homogenizovaná. Parametre súčasného štandardu USB 3.0 by po novom mohli byť rozšírené o napájanie spotrebičov s príkonom do 100 Wattov. Skupina v súčasnosti kompletizuje špecifikáciu, ktorá zvýši výkon pri napájaní komponentov cez USB a umožní tak napájať notebooky, externé pevné disky a iné zariadenia, ktoré si nevystačia so štandardným napätím 5 Voltov.

Špecifikácia s označením USB Power Delivery umožní zmenu spôsobu napájania bez výmeny káblov. „Súčasné USB káble a konektory sú plne kompatibilné s pripravovanou špecifikáciou,“ uvádza sa v popise. Podľa skupiny taktiež prinesie nižšiu záťaž pre životné prostredie vďaka menšiemu počtu napájacích káblov, ktorými musí byť zariadenie vybavené. Záujem o novú verziu USB 3.0 prejavili už veľké spoločnosti na čele s fínskou Nokiou, Intel či Hewlett Packard. Podľa viceprezidenta organizácie USB Products Group sa dočkáme ďalšieho technologického prelomu, ktorý výrazne poznamená éru počítačov na ďalšie obdobie. Kedy bude špecifikácia hotová a pripravená na nasadenie, nie je zatiaľ známe.

4 debata chyba