Orange začal svoje vysielače napájať solárne. Využíva novú technológiu od Huawei

Inovatívne riešenie so solárnymi panelmi chránenými proti krádeži a inteligentnými batériami na každej základňovej stanici ušetrí až 455 kg emisií CO2 ročne.

07.10.2022 11:33
orange, BTS, solárne napájane, solárny panel Foto: ,
Solárne napájané BTS od Orangeu aktuálne využíva 6 panelov, v budúcnosti by to mohlo byť na tých s vyšším odberom aj 12.
debata (3)

Orange sa ako prvý na Slovensku pustil s technologickou podporou čínskej spoločnosti Huawei do naozaj ambiciózneho projektu. Rozhodol sa dve tretiny svojich základňových staníc (BTS) vybaviť pomerne efektívnym solárnym napájaním s návratnosťou investície už do 6 rokov. Dokonca aj v rámci Európy patrí k prvým operátorom, ktorí prešli od testovania takéhoto napájania k jeho plošnému komerčnému nasadeniu prakticky na celú sieť, samozrejme tam, kde je to technicky možné.

A čo to znamená v praxi? Orange v súčasnosti prevádzkuje približne 2 600 BTS a každá z inštalácií solárnych panelov dokáže ročne vyrobiť energiu v rozpätí približne od 2,4 do 3,3 MWh. Pokiaľ ich Orange nainštaluje na tisícku základňových staníc, čo je plán pre najbližšie roky, dokáže takto ušetriť 2 400 až 3 300 MWh. A to je pri spoločnosti, ktorá ročne len na prevádzku svojich technológií a dátových centier spotrebuje 76 GWh naozaj výrazná úspora.

Spotreba základňových staníc sa výrazne líši a... Foto: Martin Domček, Pravda
Orange, BTS, základňová stanice, solárne panely Spotreba základňových staníc sa výrazne líši a závisí hlavne od inštalovaných frekvencií.

A že to Orange s rozširovaním solárneho napájania myslí vážne, dokazuje aj fakt, že v tomto čase je už nainštalované na stovke základňových staníc a do konca tohto roku bude na ďalšej stovke. Budúci rok ich ročne pribudne približne 250 až 400. Do projektu bude okrem čínskej firmy Huawei zapojená aj slovenská spoločnosť A2B.

Efektivita solárneho napájania je rôzna, pretože jednotlivé základňové stanice sa výrazne líšia svojou spotrebou, závisiacou od počtu a typu frekvencií, ktoré pokrývajú, môže sa líšiť aj o viac, než sto percent. V priemere dokážu solárne panely ušetriť 20 až 30 percent spotrebovanej energie. Alebo inak – každá inštalácia solárnych panelov na BTS dokáže ušetriť ročne 455 kg emisií CO2, ak by to Orange nainštaloval na dve tretiny BTS, dosiahne ročnú úsporu emisií CO2 okolo tisíc ton. A to je na nevýrobnú spoločnosť, zameriavajúcu sa hlavne na služby naozaj dosť.

solarny panel Čítajte viac Vedci objasnili, ako zvýšiť životnosť a účinnosť solárnych článkov

O tom, že nástup a testovanie tejto technológie vo veľkom rozsahu je dôležité nielen pre Orange, ale aj pre Huawei svedčí, že jej predstavenia sa okrem Mariusza Gatza, riaditeľa spoločnosti Orange Slovensko zúčastnil aj Peter Li, generálny riaditeľ spoločnosti Huawei pre CNBG. Ten uviedol, že tento projekt je súčasťou ich snahy o inováciu čistej výroby energie, digitalizáciu energetiky, budovanie zelenej energetickej infraštruktúry a integrovanú inteligentnú energetiku.

Súčasné solárne napájané BTS od Orangeu a... Foto: Martin Domček, Pravda
orange, solárne vysielače, BTS Súčasné solárne napájané BTS od Orangeu a Huawei - v budúcom roku nahradia aktuálne batérie (na foto) nové li-on batérie so strojovým učením.

S technológiou od Huawei je navyše spojených niekoľko zaujímavostí. Napríklad použité solárne panely sú proti krádeži chránené nielen alarmom, ale sú do celého systému napojené tak, že po neautorizovanej deinštalácii jednoducho nebudú fungovať. Ďalšou je prepojenie s li-ion batériami s umelou inteligenciou.

O význame projektu svedčí aj to, že jeho... Foto: Martin Domček, Pravda
Orange, BTS, Solárne panely, Mariusz Gatz O význame projektu svedčí aj to, že jeho predstavenia sa okrem generálneho riaditeľa Orangeu Mariusza Gatza (štvrtý sprava), zúčastnil aj Peter Li, generálny riaditeľ spoločnosti Huawei pre CNBG (druhý sprava).

Takéto solárne riešenia začne Orange inštalovať v budúcom roku. Prítomnosť strojového učenia má jednu veľkú výhodu. Po pripojení na konkrétnu BTS sa systém v priebehu pár týždňov naučí, kedy priamo na mieste vychádza Slnko, kedy zapadá, kedy sú solárne panely v tieni a aký je priemerný odber BTS. Na základe toho sa s batériou dokáže na dennej báze presne „dohodnúť“ kedy sa má vybíjať a znížiť odber základňovej stanice a kedy sa má naopak začať nabíjať.

Tým Orange, spolu s vypínaním energeticky náročných frekvencií dokáže dosiahnuť ďalšiu významnú úsporu energie. Tieto frekvencie sa vypínajú v noci, keď je na nich minimálna prevádzka. V praxi to neznamená plošné zníženie rýchlosti – akonáhle systém aj v noci zaznamená zvýšenú dátovú prevádzku, dočasne vypnutá frekvencia automaticky naskočí.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #solárne panely #Orange #BTS #základňová stanica #solárne napájanie