Umelá inteligencia môže ohroziť viaceré profesie. Nahradí raz novinárov aj umelcov?

O prácu môžu prísť novinári, umelci, grafickí dizajnéri, ale aj hudobní skladatelia. Stačí, ak sa vývoj umelej inteligencie vymkne kontrole.

18.02.2023 06:00
umela inteligencia Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Pred pár rokmi by len málokto predpovedal to, čoho svedkami sme v posledných mesiacoch takmer všetci. Firmy ako Microsoft, Google a ďalšie po rokoch vývoja ukázali, kde vidia budúcnosť umelej inteligencie. Internetoví boti využívajúci prvky strojového učenia majú ľuďom pomáhať s presnejším vyhľadávaním relevantných informácií na internete. Namiesto troch či štyroch samostatných vyhľadávaní, otváraní odkazov so stránkami a čítaní textu dokáže umelá inteligencia tieto informácie poľahky extrahovať a zobraziť v užívateľsky prívetivom a zrozumiteľnom formáte. V budúcnosti tak už nebudete musieť byť zbehlý v zadávaní presných fráz do vyhľadávača. Postačí, ak mu naservírujete celú svoju otázku a dostanete na ňu presnú, primerane obsažnú a ľahko pochopiteľnú odpoveď.

Článok napísaný strojom? Možno ho práve čítate

Umelá inteligencia však preniká aj do iných oblastí bežného života. Len pred pár týždňami firma Open AI ukázala ako veľmi môže byť nápomocný četovací bot ChatGPT, ktorý dokáže na základe zadania napísať text na nerozoznanie podobný tomu, napísanému bežným smrteľníkom. Zrejme nepotrvá dlho a školy budú musieť prísť s vlastnými preventívnymi opatreniami, ako zabrániť vynaliezavým študentom pri využívaní všemocného internetového pomocníka.

Aj takýto text vie napísať umelá inteligencia,... Foto: ChatGPT
umelá inteligencia Aj takýto text vie napísať umelá inteligencia, len na základe jednoduchej požiadavky.

Microsoft sa vďaka spolupráci s Open AI pochválil svojou víziou všestrannej umelej inteligencie, ktorá môže ľuďom pomáhať pri každodenných činnostiach. Treba byť však na pozore, keďže s jej rozvojom môžu prísť na rad aj ďalšie nástrahy, o ktorých sa zatiaľ hovorí len málo alebo vôbec – ľudia kvôli nej môžu stratiť prácu. Novinári, umelci či hudobníci sú zrejme tými najzraniteľnejšími skupinami, ktoré môže nerozvážny a vopred nedomyslený rozvoj umelej inteligencie ohroziť.

Umelá inteligencia si poradí aj s komponovaním hudby

Viete si napríklad predstaviť, aké by to bolo čítať na internete články napísané umelou inteligenciou? Je možné, že rozdiel by ste ani nespozorovali. Presné a bezchybné písanie textu a schopnosť prispôsobiť žáner a štýl písania cieľovej skupine nemusia byť vôbec hudbou ďalekej budúcnosti. A keď sme už pri hudbe, možno ste zachytili ukážky skladieb skomponovaných umelou inteligenciou. Google len nedávno ukázal, ako si jeho technológie dokážu poradiť s interpretáciou jednoduchého povelu na zloženie hudby. Špeciálny nástroj s názvom MusicLM nepotrebuje k skladaniu hudby žiadnu predlohu. Postačí mu bežný text, ktorý popisuje, ako má skladba znieť a aké nástroje v nej majú dominovať. Niekoľkominútovú skladbu dokáže MusicLM vytvoriť z jednoduchého opisu v štýle: „meditatívna skladba s upokojujúcimi zvukmi flauty a gitary. Hudba má byť pomalá a zameraná na vytvorenie pocitu pokoja.“

Umelá inteligencia je tak presná, ako sú rozsiahlej zdroje, ktorými disponuje. Vytvoriť abstraktný obraz na základe pár slov je možné len vďaka databáze miliónov najrôznejších fotiek, ktoré “stroj” vopred analyzoval (autorské práva bokom). Podobne je tomu aj pri skladaní hudby či písaní textov. Navyše si je potrebné uvedomiť, že to, čo firmy ukazujú verejnosti dnes je stále len “béčková” kvalita. To najlepšie si stále držia v talóne. Zostaňme preto v pozore.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Microsoft #umelá inteligencia #OpenAI #ChatGPT