Mobily budúcnosti by mohli mať nafukovacie tlačidlá na displeji

Americkí vedci vyvinuli technológiu, vďaka ktorej je možné nafúknuť akékoľvek tlačidlá na displej a vytvoriť tak dojem fyzických tlačidiel známych zo starých mobilov.

01.05.2023 08:00
Carnegie Mellon University Foto:
Prototyp nafukovacieho displeja od Carnegie Mellon University.
debata

Aj vám chýbajú na mobile klasické tlačidlá? Nezúfajte. O niekoľko rokov sa možno vrátia späť. Vedci z americkej Carnegie-Mellonovej univerzity vyvinuli prototyp nafukovacej klávesnice pre dotykové displeje. Technológia, na ktorej vývoji americkí vedci pracujú už 15 rokov, má názov Flat Panel Haptics (angl. Haptika plochého panela). Jej základom je špeciálna vrstva pod povrchom OLED panela, do ktorej častí miniatúrna elektroosmózna pumpa vháňa špeciálnu tekutinu. Vďaka tomu sa dokážu časti pod displejom nafúknuť až do veľkosti 5 milimetrov a zvýrazniť tak vybrané ikony či jednotlivé klávesy na virtuálnej klávesnici.

Technológia by mohla nájsť využitie v celej škále mobilných zariadení, počnúc smartfónmi, notebookmi, tabletmi až po hodinky. Nafúknutím displeja by bolo možné simulovať nielen fyzické tlačidlá, ale napríklad aj zvýrazniť aplikácie, notifikácie či tlačidlá hudobného prehrávača. Špeciálna vrstva by podľa výskumníkov nemala vplyv na funkčnosť OLED displeja a výrazne by ani neovplyvnila vlastnosti zariadenia. Panel má hrúbku len 5 milimetrov a v súčasnej podobe hmotnosť 40 gramov. Samozrejme platí priama úmera hmotnosti s veľkosťou displeja. Čím väčší displej, tým väčšia hmotnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #displej #OLED displej #nafukovacie tlačidlá #haptický displej