Amazon na boj proti falošným recenziám privolal umelú inteligenciu

Umelá inteligencia dokáže odhaliť podozrivé správanie a zabrániť publikovaniu falošných recenzií na produkty a služby.

19.06.2023 08:00
amazon prime air, bezpilotná helikoptéra Foto:
Ilustračné foto
debata

Falošné recenzie na produkty a služby sú dlhoročným problémom, s ktorým firmy neúspešne zápasia. Stačí pritom niekoľko negatívnych recenzií a produkt alebo značka môže utrpieť reputačnú škodu väčšieho významu. Napokon, poznáte to aj sami. Pri rozhodovaní sa, či si produkt kúpiť alebo nekúpiť do istej miery počúvate aj názory ľudí, ktorí ho vyskúšali. Mnohí z nich však recenziu napísali zo zištných dôvodov bez toho aby odrážala realitu. Prípadne si konkurencia či výrobcovia samotní najímajú “botov”, ktorí im recenzie napíšu a uverejnia tak, aby vzbudzovali dojem legitímneho názoru skutočného človeka.

Amazon, ktorý patrí medzi najväčších online predajcov na svete, má s falošnými recenziami bohaté skúsenosti. V minulom roku odhalil 23-tisíc skupín na sociálnych sieťach s viac ako 46 miliónmi členov a sledujúcich, ktoré publikovali falošné recenzie. Firma sa preto rozhodla, že na ich identifikáciu nasadí umelú inteligenciou. Tá má pomôcť recenzie, ktoré buď nepísal človek alebo sa nezakladajú na skutočnosti, odhaliť, označiť a zmazať. Amazon podľa svojich slov investoval milióny dolárov do vývoja modelov strojového učenia, ktoré analyzujú rozsiahle dáta na odhalenie podvodného chovania.

Sofistikovaný detekčný systém sleduje rad faktorov, pomocou ktorých vypočítava pravdepodobnosť falošnej recenzie. Medzi takéto faktory patrí napríklad prepojenie autora recenzie s ostatnými účtami, aktivita pri prihlasovaní, história recenzií a podozrivé chovanie. “Strojové učenie používame na vyhľadávanie podozrivých účtov a na sledovanie vzťahov medzi nákupným účtom, ktorý publikuje recenziu a účtom predajcu,” uviedol Dharmesh Mehta z klientského tímu Amazonu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #umelá inteligencia #AI #strojové učenie #falošné recenzie