Čína priškrtí kohútik výrobcom elektroniky. Obmedzí export materiálov na výrobu mikročipov

Čínska vláda sa rozhodla sprísniť kontrolu exportu dvoch kľúčových materiálov použitých pri výrobe mikročipov. Producenti gália a germánia budú musieť žiadať o špeciálnu licenciu umožňujúcu ich export.

05.07.2023 08:00
čip, počítač, procesor, výroba Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Mnoho zahraničných výrobcov mikročipov môže mať od budúceho mesiaca problém. Čínska vláda totiž pristúpila k odvetnému opatreniu v súvislosti s rozhodnutím Spojených štátov obmedziť krajine prístup k niektorým pokročilým mikroprocesorom. Čína na oblátku zakáže vývoz dvoch vzácnych kovov – gália a germánia, ktoré sú používané pri výrobe mikročipov. Miestni producenti a spracovatelia ich budú môcť vyvážať do zahraničia len ak od vlády získajú špeciálne povolenie. Nové opatrenie začne platiť od budúceho mesiaca a výrobcom v Spojených štátoch, Taiwane či Južnej Kórey tak skomplikuje výrobu základných komponentov modernej elektroniky.

Dva vzácne kovy, bez ktorých sa výrobcovia mikročipov nezaobídu

Gálium a germánium sú vzácne kovy, ktoré sa v rôznych zlúčeninách používajú na výrobu LED diód, solárnych panelov, vojenského príslušenstva, chladiacich médií a predovšetkým integrovaných obvodov. Ich úplne nahradenie nie je v súčasnosti možné, a tak sa výrobcovia mikročipov musia spoliehať na veľmi málo krajín, v ktorých sa tieto dva kovy ťažia. Jednou z nich je práve Čína.

Spojené štáty zaviedli obmedzenia v na vývoz mikročipov v októbri minulého roka. Týkali sa predovšetkým pôvodom amerických firiem vyvážajúcich mikročipy do Číny, bez ohľadu na to, kde boli mikročipy vyrobené. Dôvodom bol strach Bidenovej administratívy z možného zneužitia vyvážaných mikročipov pri vývoji pokročilých zbraní využívajúcich prvky umelej inteligencie. K iniciatíve Spojených štátov sa neskôr pridali aj ďalšie krajiny vrátane Japonska a Holandska. Čína tento krok označila za “technologickú hegemóniu” Spojených štátov a medzičasom zaviedla reštrikcie na spoluprácu s americkými vojenskými firmami, ako je napríklad Lockheed Martin.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Spojené štáty #germánium #mikročipy #gálium