Najprv umelú inteligenciu bojkotoval, teraz Elon Musk zakladá vlastný AI startup

Najprv volal po veľkých reformách a varoval pred nástupom umelej inteligencie, ktorej vývoj chcel zastaviť. Musk teraz otočil a oznámil založenie startupu xAI, s ktorým chce "porozumieť realite."

13.07.2023 08:00
xAI, umelá inteligencia, Elon Musk Foto:
S novým startupom chcel Elon Musk porozumieť vesmíru.
debata (1)

Umelú inteligenciu v zahraničí mnohí označujú slovom “buzzword.” V prenesenom význame to znamená, že téma natoľko zľudovela, že sa stalo súčasťou bežného žargónu. Pred pár rokmi by zmienka o vývoji umelej inteligencie (skr. AI) ľudí vo veľkom stavala na nohy. Dnes je tomu inak. Aj tí najmenej zainteresovaní už vedia, že AI je v určitej podobe súčasťou aj ich života. Či už ide o e-maily, virtuálnych asistentov, operačný systém v počítači alebo v mobile, prvky umelej inteligencie sú všadeprítomné a dláždia cestu vyššej efektivite. Niektorí vizionári napriek tomu pred jej nástupom varovali a vyzývali na bojkot. Patril medzi nich aj Elon Musk, podľa ktorého predstavuje ohrozenie pre ľudstvo a je potrebné sa jej čo najrýchlejšie postaviť a jej ďalší vývoj buď vo veľkom zreformovať alebo úplne zastaviť.

Opäť raz otočil kartu

V posledných týždňoch sa však E. Musk na adresu umelej inteligencie tak kvetnato nevyjadroval. Malo to svoje opodstatnenie. Šéf Tesly, Twitteru a SpaceX otočil kartu. Predstavil nový startup s názvom xAI, ktorý má pracovať na vývoji umelej inteligencie. Mottom novej firmy je “porozumenie realite.” Do tímu si E. Musk prizval desiatky inžinierov, ktorí predtým pracovali na vývoji AI vo firmách ako OpenAI či Google. Okrem leitmotívu zatiaľ neprezradil s akým cieľom a ambíciami sa púšťa do nového projektu. Nie je ani jasné, akú finančnú injekciu mu poskytol. Viac by mohol verejnosti oznámiť už koncom týždňa počas plánovanej živej diskusie na Twitteri.

Na stránke startupu xAI sa píše, je sa bude usilovať “pochopiť skutočnú podstatu vesmíru.” čo to znamená, nevedno. Je ale zrejmé, že E. Musk chce konkurovať spoločnosti OpenAI, ktorú v minulosti podporoval, no neskôr sa stal jej hlavným kritikom kvôli údajnej “liberálnej zaujatosti.” Ako v uviedol v rozhovore pre americkú stanicu CNBC, “je zvláštne, že firma môže byť nezisková a s otvoreným kódom a neskôr sa premeniť na firmu generujúcu zisk s uzatvoreným kódom.”

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #Elon Musk #AI #xAI