Umelá inteligencia ľudí neohrozí. Naopak, ponúkne im úplne nové príležitosti, tvrdí expert z Microsoftu

Niektorí ľudia síce môžu kvôli umelej inteligencii prísť o prácu, no väčšina objaví mnohé benefity, ktoré im AI prináša, tvrdí v exkluzívnom rozhovore pre denník Pravda expert na umelú inteligenciu z Microsoftu, Dima Turchyn.

08.08.2023 08:00
AI umela inteligencia Foto:
Ilustračné foto
debata

Mali by ste sa báť umelej inteligencie? Alebo sa skôr zamerať na jej pozitíva? Kde všade umelá inteligencia ľuďom pomáha, a naopak, kde je ľudský kapitál nenahraditeľný? V exkluzívnom rozhovore pre denník Pravda s Dimom Turchynom z Microsoftu sa okrem odpovedí na tieto otázky dozviete aj:

  • prečo umelá inteligencia v ľuďoch vyvoláva obavy
  • či by mala byť umelá inteligencia regulovaná a kto by ju mal strážiť
  • ako umelá inteligencia nahrádza v školách učiteľov a prečo je to dobre

Čo je to umelá inteligencia? Čo by mal o nej človek vedieť?

V prvom rade je to bežná technológia, nič viac, nič menej. V druhom rade a čosi obšírnejšie, je to technológia, ktorá môže byť veľmi dobrá pri kognitívnych úlohách, ako napríklad rozpoznávaní textu, generovaní textu a hlasu a spracovávaní fotiek. Existujú tiež nové audiovizuálne modely tejto technológie, vďaka ktorým je možné klásť otázky v prirodzenom jazyku a pýtať sa napríklad na obsah videa, čo robia herci v ňom a podobne. Umelá inteligencia je technológiou, ktorá už dnes pomáha ľuďom v bežnom živote a bude im pomáhať čoraz viac.

Aké boli začiatky umelej inteligencie a ako si na ne spomínate Vy?

Nechcem zachádzať do všeobecných detailov a rozprávať o dlhej histórii budovania systémov umelej inteligencie (skr. AI). Budem radšej hovoriť z vlastnej skúsenosti. Prvýkrát som sa s AI stretol zhruba pred 22 rokmi počas môjho štúdia na univerzite, keď som vyvíjal vlastný nástroj s prvkami strojového učenia. Bola to umelá inteligencia? Do určitej miery áno. Bola porovnateľná so súčasnou technológiou ChatGPT? Dozaista nie. Prečo? Nielen vďaka novej triede algoritmov ale aj preto, že rozsah dát, na ktorých môžeme algoritmy trénovať sa niekoľkonásobne zväčšil. Myslím si, že ani ľudia, ktorí na vývoji umelej inteligencie kedysi pracovali, neočakávali taký výsledok a kvalitu, akej sme svedkami dnes. Je to postupný proces, evolúcia. Teraz sa ale zmeny výrazne urýchľujú: nové možnosti umelej inteligencie menia takmer každý náš produkt. Či už ide o Windows alebo kancelársky balík Office, umelá inteligencia je všade a prináša zásadnú pozitívnu zmenu.

Dima Turchyn, riaditeľ pre umelú inteligenciu... Foto: Microsoft
Dima Turchyn, Microsoft Dima Turchyn, riaditeľ pre umelú inteligenciu spoločnosti Microsoft pre región strednej a východnej Európy, Blízkeho východu a Afriky.

Ak je tomu tak, prečo umelá inteligencia vyvoláva v ľuďoch strach a obavy?

Niektorí sa obávajú, iní sa vyslovene boja či sú opatrní a ostatní sú s umelou inteligenciou úplne v pohode. Prístup Microsoftu bol však vždy rovnaký. Aj keď sú tieto systémy čoraz výkonnejšie, stále sú ďaleko od toho, aby mohli byť považované za všeobecne inteligentné. Samozrejme, vždy budú existovať ľudia a organizácie, ktoré by mohli tieto systémy zneužiť. Preto si myslím, že ľudia ako my, ktorí tieto technológie vyvíjame a nasadzujeme, by mali spoločnosť vzdelávať aj o možných rizikách. Zároveň som presvedčený o tom, že firmy by sa mali venovať aj primeranej regulácii a ochrane pred možným zneužitím technológie. Rovnako teraz zásadná je spolupráca vlád, komerčných firiem a verejnosti.

Čoraz častejšie rezonujú aj obavy o negatívnom dopade umelej inteligencie na pracovný trh. Majú sa ľudia báť o stratu zamestnania?

Keď sa po prvýkrát objavili počítače, ľudia sa báli rovnako ako dnes. Nebudem ale klamať. Umelá inteligencia bude mať určite nejaký dopad aj na pracovný trh. Nie však len negatívny, ale aj pozitívny. Myslím si, že ľudia skôr či neskôr objavia aj mnohé benefity, ktoré im AI prináša. Ako jednotlivci budú viac produktívni a produktívnejšia bude aj samotná spoločnosť. Na druhej strane je zatiaľ ťažké predpovedať, aký negatívny dopad bude mať AI na pracovný trh. Niekto by mohol tvrdiť, že ohrozí napríklad programátorov. No ich práca je už dnes iná, než bola pred troma mesiacmi. Umelá inteligencia im môže pomôcť napísať zdrojový kód alebo pripraviť dokumentáciu, ktoré však musia aj naďalej kontrolovať. Už dnes im ale šetrí množstvo času, ktorý zas môžu investovať do nových, zaujímavejších, projektov. Ani niektoré zamestnania ako sú asistenti a asistentky, AI nahradiť nedokáže. Môže im ale pomáhať pri práci. Keď si niekto zvykne na umelú inteligenciu, napríklad v prehliadači Bing, už niet cesty späť. Ak niečo hľadám dnes na internete, výsledok vyhľadávania je neporovnateľný s výsledkom spred pár rokov. Aj preto tvrdím, že hľadanie informácií na internete nahradí hľadanie odpovedí.

Ako pri umelej inteligencii zaručiť objektivitu? Nebudú to firmy, ktoré bude moderovať to, čo ľudia môžu a nemôžu vidieť? Neohrozí to informačnú pluralitu?

To je otázka za milión. Obsah, ktorý vytvárajú generatívne systémy, by mal byť regulovaný. A nemal by byť regulovaný len obsah, ako napríklad zdrojové články, ale aj výsledky, ktoré sa budú ľuďom zobrazovať. Niektoré krajiny, ako napríklad Spojené štáty, už majú sériu vlastných preventívnych opatrení. Iné, ako napríklad krajiny Európskej únie, regulácie ešte len pripravujú. Niektoré rizikové oblasti by mali byť regulované viac, iné zas menej alebo vôbec.

Nielen nové príležitosti, ale aj hrozby

Umelá inteligencia môže byť nebezpečná, ak sa ocitne v rukách záškodníkov. Už dnes sme svedkami pokročilých systémov ako sú takzvané deepfake videá, ktoré dokážu zmiasť aj skúseného pozorovateľa. Čo sa s tým dá robiť?

Podobné podvody sa diali oveľa skôr, no v menšom rozsahu. Mňa sa niekto pokúsil v priebehu posledného pol roka vydierať po telefóne hneď trikrát. Samozrejme, ak do toho vstúpi umelá inteligencia, môže to byť omnoho nebezpečnejšie. Napríklad podvodné e-maily budú ešte sofistikovanejšie a zákernejšie. My sa k tomu snažíme pristupovať zodpovedne – pokročilé technológie neposkytujeme firmám, ktoré nemáme overené a s ktorými nemáme dlhoročné vzťahy. Máme ale aj ďalšie kontrolné mechanizmy a filtre. Napríklad, ak by ste dnes našu službu umelej inteligencie požiadali, aby vám vytvorila malvér alebo napísala podvodný e-mail, neurobila by to. Navyše každá takáto požiadavka by bola zachytená a zákazníci, ktorí naše systémy používajú, by na ňu boli upozornení.

Boli sme už svedkami mnohých prípadov, keď sa firmy snažili presvedčiť, že sa dokážu efektívne kontrolovať aj sami. Nemôže to byť aj prípad umelej inteligencie? Nie je to problém?

Netvrdím, že firmy ako je aj tá naša by mali regulovať sami seba. Tak, ako ste aj naznačili, samotná regulácia dnes v mnohých aspektoch nie je dokonalá a my sa ako technologická firma usilujeme o to, aby sme do tohto procesu zapojili čo najviac strán. Sú to totiž ľudia, ktorí systémy vyvíjajú, nasadzujú, dohliadajú na ne a používajú ich. A mali by to byť tí istí ľudia, ktorí budú s nami ďalej spolupracovať, aby sme spoločne vyvinuli funkčný systém ešte pred príchodom vynútených regulácií. Stále si ale myslím, že regulácie by mali existovať a nemali by to byť individuálne zo strany Microsoftu, ale zo strany Európskej únie, Spojených štátov či jednotlivých krajín.

Čo si myslíte o zneužívaní alebo využívaní umelej inteligencii vo vyučovaní a na školách? Ako ovplyvní prácu a vzdelávanie ľudí?

Mám to šťastie, že zastrešujem veľký región a mám prehľad o dianí v mnohých krajinách. Ako príklad použijem Spojené arabské emiráty, kde miestne ministerstvo školstva úspešne implementovalo systémy umelej inteligencie, ktoré študentom nahrádzajú lektorov. Idea bola jasná od začiatku – mať najlepší vzdelávací systém. Aj preto v momente, kedy bola technológia dostupná v službe Azure, začali ju implementovať a po mesiaci ju nasadili pre prvých používateľov. Je to skvelý príklad toho, ako môže mať každý študent svojho vlastného učiteľa. A či môže byť študentami umelá inteligencia zneužívaná? Samozrejme, deje sa to už dnes a nemali by sme pred tým zatvárať oči. Oveľa dôležitejší je ale potenciál, ktorý táto technológia prináša pri zefektívnení vyučovacieho procesu.

Umelá inteligencia ľudí odbremení od povinností, ktoré nikoho nebavia

Možno očakávať pozitívnu zmenu aj v iných oblastiach?

Napríklad vyhľadávanie informácií už nebude ako predtým. Vzdelávanie už nebude ako predtým. Zmení sa aj spôsob komunikácie občanov so štátom. A zmení sa to veľmi rýchlo. Ak navštívite stránku imigračného úradu, už nebudete musieť tráviť tri dni čítaním dokumentov, návodov a príručiek, ako požiadať o konkrétny typ víz. Presné a aktuálne informácie získate vďaka umelej inteligencii okamžite.

Ako zmení umelá inteligencia svet virtuálnych asistentov ako sú Siri, Cortana, Alexa alebo Google?

Je pravdou, že predošlé generácie virtuálnych asistentov mali pomerne obmedzené funkcie, no malo to svoje opodstatnenie. Postavené boli totiž na starších modeloch, ktoré fungovali veľmi dobre napríklad v oblastiach ako je rozpoznávanie jazyka, povelov alebo klasifikácia údajov. S príchodom novej generácie modelov strojového učenia ale väčšina z týchto úloh môže byť vykonávaná naraz a vo vysokej kvalite.

Donedávna sme žili v dobe, keď sme mali virtuálneho asistenta, ktorý nám pomáhal nájsť odpovede na otázky. Niekedy nám pomôcť dokázal, inokedy nie. Čo sa však zásadne mení je spôsob, akým s asistentami komunikujeme. Už to nebude len o zadávaní príkazov a povelov, ale o prirodzenej komunikácii. A deje sa to už dnes. Napríklad, ak systém požiadate, aby vám zanalyzoval výkonnosť firmy za posledný štvrťrok, dostanete presné informácie s analýzou zaostávajúcich oblastí. Ak zobrazené výsledky nebudú zodpovedať vašim očakávaniam, jednoducho požiadate systém o prepracovanie analýzy s využitím odlišných dát. Je to teda iný spôsob práce s dátami, znalosťami alebo aj zariadeniami. Microsoft to dnes nazýva Copilot, no už onedlho bude táto technológia prirodzenou súčasťou všetkých systémov, ktoré dnes používame.

Dima Turchyn

Je riaditeľom pre umelú inteligenciu spoločnosti Microsoft pre región strednej a východnej Európy, Blízkeho východu a Afriky. Zodpovedá za produktový marketing so zameraním na platformu Azure AI vrátane najnovších Azure OpenAI a ďalších technológií umelej inteligencie novej generácie. Má 20+ rokov skúseností v technologickom priemysle, ktoré zahŕňajú strojové učenie, rozvoj podnikania, IT a marketing.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #umelá inteligencia #AI #Cortana #Dima Turchyn