Umelá inteligencia dokáže podľa zvuku takmer bezchybne uhádnuť, ktoré klávesy stláčate

Útočník už nebude potrebovať žiaden spajvér či iný typ malvéru na to, aby vám dokázal čítať spod prstov. Postačí mu bežný mikrofón a dobre natrénovaná umelá inteligencia, ktorá dokáže len na základe zvukov stlačených kláves s vysokou presnosťou odhadnúť, čo ste práve napísali.

09.08.2023 08:00
umelý mozog, umelá inteligencia, počítačový... Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Tím amerických vedcov z Cornellovej univerzity sa rozhodol posunúť možnosti využitia umelej inteligencie na úplne novú úroveň. Naučili ju odpočúvať stlačenia kláves. Nech to znie akokoľvek absurdne, funguje to. Dôkazom je až 95-percentná úspešnosť pri identifikovaní stlačenej klávesy len na základe špecifického zvuku, ktorý po zatlačení vydáva. O čosi nižšiu, no stále veľmi vysokú, presnosť vedci dosiahli pri počúvaní kláves cez videokonferenčnú platformu Zoom. Dokázali tak, že útočníci už v blízkej budúcnosti nebudú potrebovať žiadne drahé nástroje a sofistikované hackerské metódy na to, aby dokázali od svojich obetí “vylákať” heslá a iné citlivé údaje zadávané na klávesnici.

Stačilo 25 stlačení každej z kláves

Vedci pri zhmotnení svojej prvotnej idey museli najprv umelú inteligenciu natrénovať a správne “nakalibrovať.” V praxi to vyzeralo tak, že každú z 36 kláves na MacBooku Pro stlačili presne 25 krát. Umelá inteligencia, ktorá zvuk zachytávala cez mikrofón vedľa položeného iPhonu analyzovala jeho intenzitu a ďalšie špecifické charakteristiky. Len 25 stlačení každej klávesy stačilo na to, aby systém dokázal s 95-percentnou presnosťou odhaliť, čo používateľ práve napísal. Vedci vyskúšali, či bude umelá inteligencia rovnako úspešná aj pri komprimovanom zvuku prenášanom cez videohovor v službe Zoom. Výsledky boli o čosi horšie, no stále zarážajúco presné. Identifikovať klávesy dokázal s až 93-percentnou presnosťou.

Napriek rôznym hrozivým scenárom, ktoré by mohli nastať, ak by sa takáto pokročila umelá inteligencia dostala do nesprávnych rúk, vedci verejnosť upokojujú. Podľa nich na zmätenie systému stačí, ak používateľ zmení štýl, ktorým klávesy stláča, prípadne ak písanie zrýchli alebo ak bude text zadávať cez dotykový displej. Poslednou možnosťou na ochranu pred týmto typom potenciálneho útoku môže byť použitie takzvanej zvukovej rušičky – teda akéhosi zvukového “podmazu” pri písaní.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #Cornellova univerzita #AI