Bojíte sa o prácu? Radšej sa naučte spolupracovať s umelou inteligenciou, varuje IBM

Ak sa používaniu umelej inteligencie vzpierate, mali by ste svoj prístup prehodnotiť. IBM ľuďom radí, aby sa s novým fenoménom dnešnej doby radšej naučili žiť a spolupracovať.

22.08.2023 08:00
digitálne technológie, umelá inteligencia, AI,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak patríte medzi dvadsiatnikov a tridsiatnikov, naposledy asi čelili podobnej výzve vaši rodičia. Zásadnú zmenu v pracovných návykoch priniesli na konci milénia počítače, ktoré začali prenikať do každej firmy a domácnosti a o necelé dve dekády neskôr sa stali neodmysliteľnou súčasťou života ľudí. Vysporiadať sa s výzvou, ktorú počítače priniesli, však nebolo pre každého jednoduché. Tí, ktorí zmene vzdorovali sa jej napokon chtiac-nechtiac museli prispôsobiť a osvojiť si prácu s počítačmi, mobilmi, smartfónmi a polo-inteligentnými výrobkami. Každá doba prináša nové výzvy a inak tomu nebude ani v najbližších rokoch. Mnohých môže zneistiť razantný nástup umelej inteligencie, ktorá už dnes ovplyvňuje životy ľudí. Spoločnosť IBM preto ľuďom radí, aby boli flexibilní a naučili sa s umelou inteligenciou spolupracovať.

O tom, že umelá inteligencia (skr. AI) zmení pracovný trh dnes už niet pochýb. Väčšina prác a rutinných činností bude do určitej miery využívať prvky automatizácie, ktoré AI so sebou prinesie. Podľa najnovšej štúdie IBM nie je cieľom AI ľuďom uškodiť, ale naopak pomôcť pri zvyšovaní efektivity a odbúraní rutinných a nudných činností. Samozrejme, niektorí ľudia prácu stratia, no ich ďalšia budúcnosť sa bude odvíjať od toho, ako veľmi budú flexibilní, adaptabilní a ochotní naučiť sa s umelou inteligenciou pracovať.

Až 40 percent zamestnancov sa bude musieť zmenám prispôsobiť

IBM odhaduje, že až 40 percent zamestnancov sa bude v najbližších troch rokoch musieť naučiť novým zručnostiam, ktoré so sebou prinesie implementácia umelej inteligencie a automatizácia. “To znamená, že zhruba 1.4 miliardy z celkového počtu 3.4 miliardy ľudí v produktívnom veku bude touto zmenou ovplyvnená,” píše americká softvérová firma. Nevyhnutne to neznamená, že ľudia o prácu prídu, no AI rozšíri alebo pozmení ich pracovnú náplň. Najviac zmeny ovplyvnia nízko a stredne kvalifikovaných zamestnancov. Bude preto aj úlohou firiem, aby pri nasadzovaní AI technológií dbali na to, aby podporovali a pomáhali ľuďom a nie naopak.

IBM nechce prijímať ľudí, ktorých môže nahradiť AI

Len pred tromi mesiacmi pritom šéf IBM, Arvind Krišna, prekvapil s vyhlásením, že firma prestane prijímať nových zamestnancov na pozície, ktoré môže v najbližších rokoch nahradiť umelá inteligencia. “Viem si veľmi dobre predstaviť, že až 30 percent zamestnancov na bežných pozíciách môže v najbližších piatich rokoch nahradiť automatizácia a umelá inteligencia,” uviedol A. Krišna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ibm #umelá inteligencia #AI