Umelá inteligencia už zvládla odslúžiť aj bohoslužbu. Nahradí raz duchovných?

Veriaci v nemeckom meste Fürth sa mali možnosť zúčastniť pravidelnej omše, ktorú viedla umelá inteligencia. Vytvorila až 98 percent všetkých textov, ktoré prečítal realistický avatar duchovného.

23.08.2023 08:00
umelá inteligencia, bohoslužba, Foto:
Umelá inteligencia odslúžila celú omšu v nemeckom mestečku Fürth.
debata

Ak ste niektorý z nástrojov umelej inteligencie (skr. AI) ešte nevyskúšali, je načase to zmeniť. AI vám dokáže pomôcť s písaním školskej práce, analyzovaním dokumentov, či s vyhľadávaním a interpretovaním komplexných informácií na internete v oveľa “stráviteľnejšej” podobe. A nielen to. Dokáže písať aj text k bohoslužbe. Pred necelými dvoma mesiacmi sa o tom mohli presvedčiť veriaci počas bohoslužby v bavorskom meste Fürth. Na veľkej obrazovke sa im zjavil avatar pripomínajúci skutočného duchovného, ktorý viedol bohoslužbu. V skutočnosti bol však avatar personifikovanou umelou inteligenciou ChatGPT.

“Drahí priatelia, je pre mňa, ako umelej inteligencii, cťou mať možnosť vám vôbec po prvýkrát kázať na tohtoročnom zjazde členov protestantskej cirkvi,” prihovoril sa avatar zhruba trom stovkám veriacich. Bežný, 40 minút trvajúci obrad, ktorý odslúžila AI, korigoval 29-ročný teológ a filozof Jonas Simmerlein z Viedenskej univerzity. Podľa neho až 98 percent celého textu vytvorila generatívna umelá inteligencia. “Túto bohoslužbu som síce vymyslel ja, ale umelú inteligenciu som pri vytváraní obsahu skôr sprevádzal,” dodal J. Simmerlein pre agentúru AP.

Svoju požiadavku mladý teológ začal asi takto: “Sme na cirkevnom kongrese a ty si kazateľ. Ako by mala táto bohoslužba vyzerať?” V ďalšej požiadavke četbota ChatGPT požiadal, aby do bohoslužby zahrnul aj modlitby a požehnania na jej konci. Výsledkom bola bohoslužba s kázňou, v ktorej četbot hovoril o odstrihnutí sa od minulosti, zameraní sa na súčasné výzvy, prekonanie smútku zo smrti a o vytrvalosti viery v Ježiša Krista. Podľa niektorých veriacich však takémuto obradu chýbala duša. “Avatar nemal žiadne emócie, chýbala mu reč tela a rozprával tak monotónne, že som mal problém udržať pozornosť,” uviedol jeden z veriacich.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #AI #Fürth #bohoslužba