Kuriózny vynález. Čínski výskumníci vyvinuli ultraklzkú toaletnú misu

Čínski vedci z univerzity v meste Wu-chan vytvorili odolnú toaletnú misu, ktorá má tak klzký povrch, že sa na nej neudrží žiaden materiál.

14.09.2023 08:00
toaleta, čistenie Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Čínske mesto Wu-chan sa v roku 2020 stihlo neslávne zapísať do histórie. Aj ľudia pre ktorých sú inak čínske mestá španielskou dedinou si pamätajú na oblasť, z ktorej sa do sveta začal šíriť smrteľný koronavírus. Mesto v ktorom žije dovedna 11 miliónov obyvateľov má aj svoju prestížnu polytechnicku univerzitu Huažong. A práve v nej sa vedcom podarilo vyvinúť kurióznu vec – extrémne klzkú toaletnú misu.

Aké sú jej výhody asi nie je potrebné detailne vysvetľovať. Avšak za zmienku stojí aspoň ekologický aspekt novej technológie. Pri splachovaní nie je potrebné použiť vodu, respektíve jej stačí použiť len absolútne minimum. To, čo má poputovať ďalej, je veľmi ľahko nasmerované do odpadovej rúry bez zanechania akejkoľvek stopy. Vedci očakávajú, že nová technológia by mohla časom z trhu vytlačiť bežne používané porcelánové misy, ktoré doposiaľ nenašli náhradu.

Toaletnú misu vedci vytlačili na 3D tlačiarni s využitím vodeodpudivej zlúčeniny plastových paletiek a vodného piesku, ktorá je klzká aj pre viskoelastické pevné látky. Výhodou materiálu je, že je vysokoodolný a svoje vlastnosti si zachováva aj pri intenzívnom používaní či čistení. Jeho klzkosť sa nezmenila ani pri mechanickom čistení brúsnym papierom. Tým má výrazne navrch oproti materiálom ako je teflón, na ktorý sa moderné toalety spoliehajú. Teflón však po určitom čase strácajú svoju funkčnosť a náter je potrebné opätovne nanášať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #toaleta #záchod #Wu-chan #toaletná misa