Slovensko kleslo v rebríčku digitálnej kvality života na 33. miesto

V rebríčku Slovensko zaostáva za Českom, Poľskom aj Rakúskom. Má však jedno z najrýchlejších pevných internetových pripojení. Najviac zlyháva v oblasti elektronických služieb štátu.

15.10.2023 08:00
Surfshark, internet, Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Spoločnosť Surfshark každoročne zverejňuje takzvaný index digitálnej kvality života. Analyzuje v ňom množstvo faktorov vrátane internetovej bezpečnosti, kvality a dostupnosti internetu, elektronickej infraštruktúry či elektronických služieb štátu (e-Government). V roku 2023 sa hodnotila až 121 krajín vrátane Slovenska. Okrem piatich samostatných kategórií každej krajine vypočítala aj súhrnný index, ktorý určil jej celkové miesto v rebríčku. Slovensko v porovnaní s uplynulým rokom kleslo o 4 pozície a skončilo na 33. mieste. Prebehla ho susedná Česká republika (25. miesto), Poľsko (18. miesto) aj Rakúsko (8. miesto). O čosi lepšie je na tom v porovnaní s Maďarskom (34. miesto) a Ukrajinou (46. miesto). Celkové prvenstvo patrí tento rok Francúzsku, nasledovanom Fínskom, Dánskom, Nemeckom a Luxemburskom.

Slovensko obsadilo celkovo 33. priečku. Foto: Surfshark
Surfshark Slovensko obsadilo celkovo 33. priečku.

Slovensko si polepšilo len v jednej z piatich kategórii (kvalita internetu), v jednej zostalo bez zmeny (elektronická infraštruktúra) a vo zvyšných troch si pohoršilo o dve až desať miest. Pre zasvätených nie je prekvapením, že najväčšie medzery má krajina v oblasti elektronických služieb štátu, kde obsadila až 59 miesto a prepadla sa tak o 10 miest v porovnaní s uplynulým rokom. O čosi horšie je na tom aj v oblasti elektronickej bezpečnosti, avšak stále patrí do prvej dvadsiatky najlepších krajín sveta.

Pevný internet s priemernou rýchlosťou 153 Mbit/s

Zaujímavé sú aj detailné štatistiky o kvalite internetu, ktoré Sufrshark zverejnil. Priemerná rýchlosť pevného internetu bola na Slovensku na úrovni 153 Mbit/s, čo je síce len polovica oproti Singapuru, no v celosvetovom meradle je možné takýto internet považovať za nadštandardne rýchly. V najhoršej krajine na zozname, v Jemene, je priemerná rýchlosť pevného pripojenia len 11 Mbit/s. Slováci môžu takisto surfovať na internete v mobile s priemernou rýchlosťou 76 Mbit/s, kým v Dubaji je to až 310 Mbit/s a vo Venezuele len 10 Mbit/s. Avšak na lepšie porovnanie v rámci regiónu poslúži napríklad Poľsko, kde je mobilný internet o 28 percent pomalší.

Priemerný Slovák musí podľa analýzy pracovať zhruba 70 minút aby si zarobil na mesačný poplatok za fixný internet. Je to síce menej, než je celosvetový priemer, no až štvornásobne dlhšie než v Rumunsku. Rumuni si na pevný internet zarobia v priemere za 18 minút.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #internet #digitalizácia #e-Government #Surfshark