Špeciálne okná zlepšia mobilný signál vo vlakoch až 100-násobne

Nemecká vlaková spoločnosť Deutsche Bahn (DB) informovala o vypravení nových vlakových vozňov, ktoré riešia jeden z hlavných problémov moderných alebo modernizovaných vozňov - nedostatočný mobilný signál. Využila pri tom laser, ktorý do okien vypálil štruktúru podobnú medovým plástom.

11.10.2023 08:00
vlaky, stanica Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ak viac či menej často cestujete vlakom, pravdepodobne ste si všimli, že mobilný internet je vo vozni akýsi horší. Možno ste si dokonca všimli, že kým v starších vozňoch zo 70. rokov môžete surfovať na internete bez problémov, v novších vozňoch to neplatí. Nemalo by to byť naopak? V skutočnosti nie. Problémom, s ktorým výrobcovia vozňov a dopravné spoločnosti už dlhé roky bojujú je penetrácia mobilného signálu cez masívnu kovovú konštrukciu vozňa a predovšetkým cez okná. Tie možno nevyzerajú nijako neobvykle, no v skutočnosti sú vyrobené z tvrdeného skla s tenkou kovovou vrstvou.

Kovová vrstva na oknách má svojej opodstatnenie. V lete pomáha vo vozni udržiavať chlad a zvyšovať efektivitu klimatizácie, v zimných mesiacoch zasa funguje ako izolačná vrstva pred únikom tepla. Jej najväčším neduhom však je, že tak ako bráni úniku tepla a prieniku infračerveného žiarenia, bráni aj prieniku mobilného signálu. Kov skrátka mobilný signál odráža skoro rovnako efektívne ako teplo. Čo sa s tým dá robiť? Výrobcovia vozňov prišli s pomerne jednoduchým, lacným, no stále sofistikovaným riešením.

Zistili, že pre lepšiu priechodnosť mobilného signálu nie je potrebné meniť okná, ale stačí do nich pomocou laseru vyryť štruktúry podobné medovým plástom. Cez takto, do kovovej vrstvy, vypálené šesťuholníky do vozňa prenikne niekoľkonásobne silnejší mobilný signál. Zabudnite však na podobné “deravé” okná z autobusov oblepených reklamami. Medové plásty v oknách sú bežným okom takmer neviditeľné. Podľa DP upravená štruktúra okien zvýšila v jeho vlakoch priepustnosť signálu až 100-násobne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Deutsche Bahn #mobilný signál