Umelá inteligencia ukazuje, ako vie byť užitočná. Dokáže v predstihu predpovedať extrémy počasia

Umelá inteligencia GraphCast dokáže predpovedať počasie na viac než týždeň dopredu s vyššou presnosťou, než prestížne Európske centrum pre strednodobú predpoveď počasia.

21.11.2023 08:00
atmosféra, oblaky, počasie, hurikán, tajfún,... Foto:
Hurikán - pohľad zo satelitu.
debata

Problémom klimatickej zmeny je okrem iného aj nepredvídateľnosť počasia. Rôzne poveternostné javy sa objavujú na miestach, kde sa predtým nevyskytovali, navyše bez varovania. Klimatológovia a meteorológovia majú preto problém predpovedať výskyt extrémneho počasia. So súčasnými metódami nevedia v predstihu ani len odhadnúť, či v danej oblasti hrozí silný hurikán, tajfún alebo povodne. To sa postupne mení s nástupom umelej inteligencie, ktorá dokáže zachytiť a analyzovať nuansy počasia, ktoré ľuďom kvôli svojej komplexnosti unikajú. Divízia Google DeepMind, ktorá patrí pod spoločnosť Alphabeth, sa v týchto dňoch pochválila s novým modelom umelej inteligencie, ktorý dokáže do jednej minúty vygenerovať predpoveď počasia na desať dní dopredu s presnosťou rovnajúcou sa výpočtom na superpočítačoch.

Presnejšie než najlepší európsky meteorologický ústav

Vedci sa so svojom prielomom pochválili vo vedeckom časopise Science, kde opísali, ako funguje neurónová sieť GraphCast. Tá pri svojich predpovediach sleduje rekordných 36,7 milióna parametrov, ktorých vyhodnotenie vychádza z analýzy dát zozbieraných Európskym centrom pre strednodobú predpoveď počasia (skr. ECMWF) za uplynulých 39 rokov. ECMWF sa vo svojich predpovediach spolieha na matematické simulácie modelujúce pohyb atmosféry a oceánov. GraphCast sa však na rozdiel od toho pri predpovediach pozerá na vzory počasia na satelitných snímkach, radaroch a meteorologických staniciach. Jeho nevýhodou je, že predpovede sú síce presné, no nie tak detailné, ako poskytuje ECMWF.

Model je trénovaný tak, aby pochopil vzťahy medzi rôznymi premennými, ktoré vedú k špecifickým udalostiam, akými sú napríklad pohyb cyklónov, zmeny teplôt či lokálne výskyt horúčav. “Pri komplexnom hodnotení výkonu v porovnaní so zlatým štandardom, ktorý využíva ECMWF, GraphCast poskytuje presnejšie predpovede pre viac než 90 percent z 1380 testovaných premenných,” uviedol Remi Lam z Google DeepMind a hlavný autor štúdie. V budúcnosti tak môže AI pomôcť nielen pri predpovedí daždivých dní, ale aj pri potenciálne nebezpečných poveternostných javoch, akými sú hurikány či povodne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #meteorológia #umelá inteligencia #predpoveď počasia #AI #deepmind #GraphCast