Japonskí vedci preniesli cez optický kábel dáta rekordnou rýchlosťou

Výskumníkom sa podarilo dosiahnuť prenosovú rýchlosť až na úrovni 22,9 petabitov za sekundu. Úpravou algoritmu však môžu latku posunúť až na 24,7 petabitu za sekundu.

05.01.2024 08:00
optický, kábel Foto:
Ilustračné foto
debata

Tímu vedcov z japonského Národného inštitútu informačných a komunikačných technológií, Eindhovenskej technologickej univerzity a University L’Aquila sa v rámci experimentu podarilo prekonať doterajší rekord v rýchlosti dát prenášaných cez jeden zložený optický kábel. Doterajšiu rekordnú rýchlosť 10,66 Petabitu za sekundu prekonali viac ako 2-krát. Cez optický kábel zložený z 38 jadier preniesli dáta s rýchlosťou 22,9 petabitov za sekundu. To je až tisíckrát rýchlejšie, než sú schopné dáta preniesť bežné optické káble.

Výskumníci dáta prenášali cez optický kábel s 38 jadrami, cez ktoré “pretekali” dáta v troch lúčoch, celkovo na 114 kanáloch. Samotné vlákno nebolo ani výnimočne krátke – malo dĺžku 13 kilometrov. Rekordnú rýchlosť je údajne možné ešte dodatočne navýšiť optimalizovaním systému korekcie chýb až na 24,7 petabitu za sekundu. Vlákna s 38 jadrami však nie sú bežné.

V súčasnosti sa používajú dva druhy vlákien, takzvané single-mode a multi-mode. Kým single-mode je navrhnuté na prenášanie dát jedným lúčom s vysokými rýchlosťami na dlhé vzdialenosti, multi-mode vlákno umožňuje prenášať dáta viacerými lúčmi na krátke vzdialenosti a s obmedzenejšou rýchlosťou. Multi-mode vlákna môžu mať dve a viac jadier. Aj kvôli obmedzenej kompatibilite sa očakáva, že do komerčnej prevádzky by mohli byť nasadené štvorjadrové vláka s prenosom jedného režimu na jadro s rýchlosťou 1 petabit za sekundu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #optický kábel #dátový prenos