DJI predstavil dron, ktorý zvládne doručiť až 30-kilogramové zásielky

FlyCart 30 je prvým dronom DJI na doručovanie zásielok. Doručiť dokáže balík s hmotnosťou až 30 kilogramov na vzdialenosť 16 kilometrov.

27.01.2024 08:00
Flycart 30, DJI, dron Foto:
Dron DJI FlyCart 30.
debata

Asi málokto sa dnes už pozastaví nad tým, ak mu nad hlavou preletí dron. Z kedysi raritnej kvadrokoptéry sa stala domáca zábavka v rukách detí a tínedžerov, ktorá v tichosti brázdi oblohu vo výške niekoľkých desiatok až stoviek metrov. Viete si však predstaviť, že by vám namiesto tristogramovej hračky nad hlavou preletel 40-kilový dron? Pravdepodobne nie. No nemusí to trvať niekoľko dekád, kým sa to stane realitou. Čínska spoločnosť DJI, ktorá je jedným z najznámejších výrobcov drnov, v týchto dňoch predstavila svoju 42,5-kilogramovú novinku FlyCart 30 určenú na doručovanie zásielok. A nie hocijakých.

Nový skladací dron dokáže preniesť z bodu A do bodu B zásielku s hmotnosťou až 30 kilogramov. Pohybovať si pritom dokáže rýchlosťou 72 kilometrov, pričom na jedno nabitie preletí zhruba 16 kilometrov. Ak by sa to niekomu málilo, dron si poradí aj so 40-kilogramovou zásielkou, avšak len bez jednej z dvojice ťažkých batérii a na vzdialenosť do 8 kilometrov. S batériami má FlyCart hmotnosť až 65 kilogramov. Pri lietaní vo výške do 6 kilometrov odolá aj ľahkému dažďu, vetru a teplotám v rozpätí od –20 do 45 stupňov Celzia.

Cena by nemala nikoho prekvapiť

Ovládať takýto dron nie je jednoduché a potrebné sú primerané zručnosti pilota, ktorý ho môže pomocou GPS a na kimbale stabilizovanej kamery ovládať zo vzdialenosti 20 kilometrov. Samozrejme pri tak vysokej rýchlosti nie je možné vylúčiť stret s prekážkami, a preto je dron vybavený autonómnym systémom na ich obchádzanie. A ak by predsa len došlo k poruche, ktorá by mohla zapríčiniť jeho pád, o mäkší dopad na zem sa postará integrovaný záchranný padák.

Cena dronu v základnej výbave s jednou batériou a nabíjačkou by asi nemala nikoho prekvapiť. Začína totiž na 20-tisíc dolároch. Dvojnásobok záujemca zaplatí za prídavných päť batérií a doplnkový ovládač.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dron #DJI #FlyCart 30