Honor predstavil nový typ batérie pre smartfóny s vlastným čipom. Má úctyhodné vlastnosti

Batéria na báze zlúčeniny kremíka a uhlíka má vlastný čip, zlepšenú správu nabíjania a vysokú odolnosť aj pri nízkych teplotách do -20 stupňov Celzia.

06.02.2024 08:00
batérie, mobil, nabíjačka, smartfón, nabíjanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Honor bol vždy v tieni sesterskej firmy Huawei, ktorá sa dlhé roky profilovala ako výrobca prémiových smartfónov. Honoru tak nezostalo nič iné, len sa zamerať na strednú triedu, ktorú už okupovali iní veľkí výrobcovia. Po tom, čo sa však Huawei musel v mobilnom svete nútene stiahnuť do ústrania dostal Honor priestor nahradiť ho a stať s trhovým inovátorom. V niektorých oblastiach sa mu to aj darí. Najnovšie sa spoločnosť pochválila novou kremíkovo-uhlíkovou batériou so špeciálnym čipom na správ nabíjania. Hovorí dokonca o novom štandarde s najmodernejšou inováciou v oblasti batérií.

Nezostalo však len pri pochvalných rečiach. Honor batériu použil v smartfónoch Magic6, ktoré vďaka nej majú získať vyššiu výdrž a konzistentný výkon aj pri nízkych teplotách. S podobnými batériami už svet oboznámila aj spoločnosť Tesla, ktorá nimi chce poháňať drvivú väčšinu svojich elektromobilov. V čom je batéria teda výnimočná? Podľa Honoru je dnes kapacita a rýchlosť nabíjania lítiových batérií priamo ovplyvnená množstvom a prietokom lítia. “Rozhodujúcim faktorom pri určovaní množstva iónov lítia je výber materiálu so zápornou elektródou. Zvyčajne sa ako záporný elektródový materiál používa grafit, ktorý ponúka teoretickú kapacitu 372 mAh/g. My sme však v elektróde použili negatívny materiál na báze kremíka. Teoretická kapacita čistej anódy na báze kremíka je pôsobivých 3579 mAh/g , čo je desaťkrát viac ako kapacita grafitu,” vysvetľuje spoločnosť vo svojej tlačovej správe. Dodáva však, že takýto materiál má extrémnu objemovú expanziu až o 300 percent, čo zvyšuje riziko poškodenia batérie a telefónu. Preto sa spoločnosť rozhodla, že namiesto čistého kremíka sa bude spoliehať na kombináciu kremíka a uhlíka, ktorý je stabilnejší.

Lepší výkon aj vo veľmi nízkych teplotách

Honor prvú generáciu kremíkovo-uhlíkovej batérie predstavil ešte v minulom roku spolu s mobilom Magic5 Pro, ktorého bola súčasťou. Tentokrát firma batériu vylepšila a zmenila pomer oboch materiálov pre ešte lepšie vlastnosti. “Druhá generácia kremíkovo-uhlíkovej batérie sa môže pochváliť oveľa väčšou koncentráciou energetickej kapacity v porovnaní s najnovšou batériou na báze grafitu, čo posúva hranicu kapacity batérie na mimoriadnych 5600 mAh . Vďaka integrácii čipu E1 Power Enhanced a systému správy nabíjania vykazuje táto batéria výrazné zlepšenie výkonu pri bežných aj nízkych teplotách,” píše výrobca. Okrem vyššej kapacity batérie si tak bude môcť bežný zákazník zmenu všimnúť napríklad pri používaní telefónu v zime. Ani pri nízkych teplotách do –20 stupňov Celzia sa batéria nebude vybíjať rýchlejšie, prípadne sa nestane, že telefón nebude možné zapnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Honor #batéria #Li-Ion #Magic6