Neuveríte vlastným očiam. Takto dokáže umelá inteligencia pripraviť o prácu aj filmárov

Video svojou kvalitou pripomína najnovšiu videohru či dokonca sci-fi film. Umelá inteligencia pokorila nový míľnik a o prácu môže pripraviť aj filmárov.

20.02.2024 08:00
umelá inteligencia, Sora, OpenAI Foto:
Video vytvorené umelou inteligenciou od OpenAI.
debata (3)

Keď spoločnosť OpenAI pred niekoľkými dňami predstavila nový model umelej inteligencie s názvom Sora, viacerí len pokrčili plecom. Zo stoličiek ich však zdvihlo desaťminútové ukážkové video, ktoré OpenAI zverejnil na svojom blogu. Je naozaj neuveriteľné, čo dnes umelá inteligencia dokáže a akými míľovými krokmi sa jej vývoj posúva vpred.

Úžasný pokrok, no aj zásadné riziká v rozvoji Deep fake

Model Sora dokáže generovať videá, ktoré môžu byť na nerozoznanie od skutočnosti. Aj keď v niektorých ukážkach pripomínajú skôr animovaný sci-fi film, je na čase zamyslieť sa, akým smerom vývoj AI napreduje. To, čo dnes totiž vyzerá ako nevinná zábavka, môže byť onedlho účinným nástrojom v rukách manipulátorov a útočníkov, ktorí nemajú morálne zábrany. Ak dnes dokáže takéto video vyviezť každého z mieri a vzbudiť v ňom pochybnosti, či sa pozerá na realitu alebo fikciu, len si predstavte, čo sa môže stať o rok či dva. Deepfake videá, v ktorých sú politikom a známym osobnostiam do úst vkladané fiktívne vety sú len nevinným začiatkom.

Model Sora od OpenAI. Foto: OpenAI/Sora
umelá inteligencia, Sora, OpenAI Model Sora od OpenAI.

Sora od OpenAI doslova vykopla dvere vo svete generatívnej umelej inteligencie a prekonala aj konkurenčné nástroje od Google, Mety či úspešného startupu Runway, ktoré sú na trhu už nejakú dobu. Sora funguje na princípe prevodu textových povelov na video. Na ukážkovom videu firma ukázala ako takýto text dokázala skonvertovať. “Ukážka filmu o dobrodružstvách 30-ročného muža žijúceho vo vesmíre, odetého do červenej vlnenej vyšívanej motorkárskej prilby, s modrou oblohou, soľným jazerom vo filmovom štýle natočenom na 35 milimetrový film so živými farbami.” Výsledkom je strhujúce video, ktoré pripomína najnovší film na Netflixe.

Pri zadávaní povelov však môže byť autor aj odvážnejší. Umelá inteligencia si napríklad poradila aj s vykreslením bitky dvoch pirátskych lodí na rozbúrenej hladine v šálke s kávou. Veľmi realisticky dokázala vytvoriť aj historický náhľad mesta v Kalifornii počas zlatej horúčky.

‚Študovala‘ fyzikálne zákony a učila sa na skutočných filmoch

Nástroj zatiaľ nie je dostupný verejnosti a OpenAI sa zdráha prezradiť viac zo svojej kuchyne. Firma len prezradila, že nepracuje so žiadnou alchýmiou, ale len s bežne dostupnými videami, na ktorých sa Sora učí. Videá umelej inteligencii pomáhajú pochopiť ako sa správajú objekty, ako fungujú fyzikálne zákony, pohyby ľudí a ich mimika. Aj preto je možné s určitosťou tvrdiť, že umelá inteligencia tohto typu prinesie zásadné zmeny do filmového priemyslu a môže tak o prácu pripraviť animátorov či tvorcov videohier.

Pri posudzovaní toho, či je Sora naozaj tak vyspelá, ako sa podľa ukážok javí, však treba byť opatrný a mierne skeptický. OpenAI otvorene nehovorí o problémoch, len naznačuje, že jej model zatiaľ stále zápasí s niektorými špecifickými fyzikálnymi javmi a plynulosťou pohybu objektov a osôb, ktoré vo výsledku stále pripomínajú animované postavy z filmov. Nepotrvá ale dlho a OpenAI tieto muchy vychytá.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #AI #Sora #text to speech