Vyvinuli hodvábny materiál na tlmenie hluku. Zbaví vás starostí s hlučnými susedmi

Americkí vedci z MIT vyvinuli hodvábny materiál so špeciálnym piezoelektrickým vláknom, ktorý dokáže potlačiť hluk v miestnosti a zabrániť prenikaniu hluku z exteriéru alebo druhej miestnosti.

13.05.2024 08:00
MIT, akustické vlákno, Foto:
Vedci z MIT vyvinuli špeciálny materiál na blokovanie hluku. Použitý môže byť napríklad pri výrobe závesov.
debata

Americkým vedcom z Massachusettského technologického inštitútu (skr. MIT) sa podarilo vyvinúť ultratenký hodvábny materiál so špeciálnym piezoelektrickým vláknom, ktoré dokáže pomocou vibrácii potlačiť hluk v miestnosti. Ak by bol takýto materiál použitý na výrobu závesov, dokázal by efektívne blokovať hluk z priľahlých miestností alebo z exteriéru. Podľa prvých experimentov je materiál schopný znížiť hladinu prenášaného zvuku až o 75 percent.

Podobnú technológiu na potlačenie okolitého hluku je možné nájsť v mnohých bezdrôtových slúchadlách. Tie pomocou mikrofónov zachytávajú okolité zvuky, analyzujú ich a následne vytvárajú opačné zvukové vlny, než sú tie rušivé. Tým pádom sa vlny navzájom vyrušia a poslucháč má tak pocit, že hluky z okolia sú výrazne tlmené alebo úplne odstránené. Príklady na tlmenie hluku s využitím fyzikálnych javov je možné nájsť aj v leteckom priemysle. Dvojmotorové turbovrtuľové lietadlo De Havilland Dash 8–400 má v trupe zabudované pohony, ktoré synchrónne vibrujú s vrtuľami a znižujú tak hluk v kabíne.

Nová ultratenká hodvábna tkanina s hrúbkou ľudského vlasu bola navrhnutá tak, aby plnila rovnakú funkciu pomocou piezoelektrického vlákna, ktoré je do nej všité. Keď sa takéto piezoelektrické materiály ohýbajú (napríklad keď na ne dopadajú zvukové vlny), vytvárajú malý elektrický prúd. Rovnako je tomu tak aj naopak. Ak cez materiál prejde elektrický prúd, ohne sa, respektíve začne vibrovať. Vedci sa preto snažili docieliť to, aby tkanina vibráciami reagovala na zvukové vlny a fungovala tak ako akýsi reproduktor či zvukotesná bariéra, ktorá ruší zvukové vlny. Pri pokusoch zistili, že materiál môže fungovať ako zrkadlo, ktoré dokáže odraziť až 75 percent všetkých zvukových vĺn.

Cieľom ďalšieho výskumu je zistiť, ako môže zmena celkového počtu piezolektrických vlákien, použité napätie, zmena šitia a hustota tkania prispieť k blokovaniu komplexnejších zvukov z viacerých zdrojov. Výskumníci dúfajú, že sa im v blízkej budúcnosti podarí vyvinúť hodvábny materiál na elimináciu širokej škály zvukov, ktorý by mal širokú škálu využitia – od bytov, kancelárií až po automobilový priemysel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MIT #ANC #potlačenie hluku #piezoelektrické vlákno