K čínskej vesmírnej stanici odštartovala loď Šen-čou 18 s trojicou astronautov

Trojica čínskych astronautov sa vo štvrtok na palube lode Šen-čou 18 (Božská loď) vydala k čínskej vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), kde vystrieda doterajšiu posádku, ktorá je na obežnej dráhe od októbra. Informovala o tom agentúra Reuters.

25.04.2024 16:30
raketa, Loď Šen-čou 18 Foto: ,
Loď Šen-čou 18 s trojicou astronautov odštartovala k čínskej vesmírnej stanici z vesmírneho strediska v Ťiou-čchüane. 24.5.2024
debata

Raketa, ktorá loď nesie, odštartovala z vesmírneho strediska v Ťiou-čchüane na okraji púšte Gobi na severozápade Číny krátko pred 21.00 h miestneho času (15.00 h SELČ).

Čínska agentúra pre pilotované vesmírne lety v stredu na tlačovej konferencii predstavila posádku, ktorej velí 43-ročný vojenský pilot a kozmonaut Jie Kuang-fu, ktorý už raz na vesmírnej stanici pobudol. Jeho kolegovia majú 34 a 36 rokov.

Supernova Puppis A vesmír hviezdy Čítajte viac Vedci odhalili tajomstvo dosiaľ najjasnejšieho výbuchu vo vesmíre. Narazili však na dve záhady

Nová posádka, ktorá strávi vo vesmíre zhruba šesť mesiacov, bude okrem iného vykonávať vedecké experimenty, nainštaluje na stanici ochranu proti vesmírnemu smetiu a bude sa venovať popularizácii vedy, uviedol zástupca riaditeľa Čínskej agentúry pre pilotované vesmírne lety Lin Si-čchiang.

Čína podľa Lina tiež pracuje na tom, aby mohla ponúknuť prístup k svojej vesmírnej stanici zahraničným astronautom a vesmírnym turistom.

Čína začala stavať vlastnú vesmírnu stanicu po tom, ako nebola prijatá do projektu Medzinárodnej vesmírnej stanice, predovšetkým kvôli nesúhlasu Spojených štátov, ktorým vadí, že čínsky vesmírny program riadi vojenské krídlo čínskej komunistickej strany. Tento rok na stanicu Tchien-kung majú doraziť dve zásobovacie misie a dve misie s posádkou.

Sonda Voyager Čítajte viac Sonda Voyager 1 po piatich mesiacoch poslala na Zem čitateľné dáta

Čína v roku 2003 vyslala do vesmíru vlastnými silami svojho prvého astronauta. Stala sa tak po Sovietskom zväze a USA treťou krajinou, ktorej sa to podarilo. Okrem budovania vlastnej vesmírnej stanice sa Čína sústreďuje aj na prieskum Mesiaca a Marsu. Ako prvej krajine sa jej podarilo pristáť so svojím vozidlom na odvrátenej strane Mesiaca, svoje robotické vozidlo dopravila tiež na povrch červenej planéty. Do roku 2030 chce Čína vyslať na Mesiac človeka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vesmírna raketa #Šen-čou