Mimozemšťania neprídu v mieri, myslí si vedec Hawking

Mali by sme sa na stretnutie s mimozemskou civilizáciou tešiť alebo radšej zastaviť všetky pokusy o nadviazanie komunikácie? Svetoznámy fyzik Stephen Hawking je presvedčený, že mimozemšťania existujú, no podľa neho by nám bolo lepšie bez nich.

27.04.2010 11:00
Stephen Hawking Foto:
Stephen Hawking.
debata

V novom seriáli pre televíziu Discovery Channel sa Hawking vyjadril, že nadviazanie kontaktu by bolo „trochu moc riskantné. Ak by nás mimozemšťania navštívili, mohlo by to mať podobný scenár, ako vývoj v Amerike po tom, čo ju objavil Krištof Kolumbus. Pre miestnych obyvateľov to nedopadlo moc dobre“, cituje Hawkinga denník Times.

Fyzikovo zmýšľanie o mimozemšťanoch je netradične jednoduché. Vesmír pozostáva zo sto miliárd galaxií, v každej sú stovky miliónov hviezd a v takom obrovskom priestore je podľa neho nepravdepodobné, že by život vznikol iba na Zemi. „Pre môj matematický mozog sú už len tieto čísla dobrým dôvodom na zamyslenie sa nad mimozemským životom,“ povedal Hawking. Odhaduje však, že väčšina života bude vo forme baktérií alebo jednoduchých zvierat, ktoré po miliardy rokov dominovali aj na Zemi.

Stretnutie s inteligentnými bytosťami by však nemuselo dopadnúť dobre. „Mali by sme robiť všetko pre to, aby sme s nimi nenadviazali kontakt.“ V minulosti ľudia vyslali do vesmíru sondu s pozdravom a koordinátami, kde Zem nájdu. Takisto sa do vesmíru vysielal rádiový signál v nádeji, že ho mimozemšťania zachytia a zistia tak, že existujeme. Hawking sa obáva najmä toho, že mimozemšťania môžu byť vesmírni nomádi, ktorí by len prišli, využili všetky prírodné zdroje a pokračovali ďalej na svojej púti priestorom.

debata chyba