V urýchľovači bozón stále nenašli. Ale už sú vraj blízko

Podľa slov generálneho riaditeľa Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) Rolfa Heuera experimenty vo Veľkom hadrónovom urýchľovači (LHC) napredujú rýchlejšie než sa predpokladalo, no objavenie Higgsovho bozónu potrebuje svoj čas.

28.07.2010 11:09
LHC Foto:
Ilustračné foto
debata

Vedci z Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN), ktorá prevádzkuje Veľký hadrónový urýchľovač (LHC), v pondelok na 35. Medzinárodnej konferencii o fyzike vysokých energií v Paríži informovali, že sa postupne približujú k objaveniu Higgsovho bozónu. Ide o časticu, o ktorej sa škótsky fyzik Peter Higgs pred troma desaťročiami domnieval, že by mohla vysvetliť, ako sa hmota spojila a vytvorila tak vesmír so všetkým, čo v ňom existuje.

Generálny riaditeľ CERN Rolf Heuer na konferencii uviedol, že ich experimenty napredujú rýchlejšie než sa predpokladalo a „vstupujú tak do štádia, kde sa rodí nová fyzika“. Súčasťou tohto nového štádia by mohol byť aj objav Higgsovho bozónu alebo tmavej hmoty. „Toto je temný svet a ja dúfam, že práve LHC dokáže do tohto sveta vniesť prvé svetlo. Chce to však svoj čas,“ vyhlásil Heuer. V súčasnosti sa v LHC zrážajú častice na energetickej úrovni sedem teraelektrónvoltov (TeV), čo predstavuje približne polovicu hodnoty, pre ktorú bol prístroj navrhnutý. Vedci z CERN plánujú do roku 2013 dosiahnuť v LHC energetickú úroveň 14 TeV.

Vedci z CERN taktiež uviedli, že v LHC pravdepodobne prvýkrát v Európe objavili takzvané top kvarky, ktoré sú najťažšími elementárnymi časticami. Túto časticu objavili v roku 1995 v americkom urýchľovači Tevatron, ktorý je súčasťou Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab) v štáte Illinois. „Od tohto momentu sme na novom území. To, čo robíme, nás posúva späť v čase. Čím viac zvyšujeme energiu, tým bližšie sa dostávame k tomu, čo sa dialo počas Veľkého tresku,“ uviedol Oliver Buchmüller z CERN.

debata chyba