Belka a Strelka sa pred 50 rokmi vrátili na Zem

Úspešne sa vyhli neblahému prvenstvu a pripísali si primát oveľa príjemnejší. Psy Belka a Strelka síce neboli prvými zvieratami, ktoré človek vyslal do kozmu, ale boli prvé, ktoré sa z tejto výpravy vrátili živé. Vo štvrtok uplynulo päťdesiat rokov od ich vesmírneho výletu, ktorý otvoril kabínu vesmírnej rakety pre prvého ľudského kozmonauta Jurija Gagarina.

19.08.2010 12:24
Belka a Strelka Foto:
Belku a Strelku trénoval na let a psychicky pripravoval psychológ Gregor Garzenko.
debata

Strelka a Belka neboli na svojej misii samy. Sprevádzali ich ešte králik, štyridsať myší, dva potkany, muchy a niekoľko rastlín. "Vyštartovali 19. augusta 1960 a nasledujúci deň sa väčšina pasažierov vrátila v poriadku na Zem. Zhruba dvadsať myší let neprežilo. Vypchaté telá dvoch hrdinských sučiek pouličnej zmesi sú súčasnosti vystavené v moskovskom múzeu kozmonautiky.

Cestu do vesmíru ľudstvu v úplných počiatkoch otvorili psi Cigan a Dezik, ktorí v júni 1951 štartovali do kozmu v družici Sputnik 2. Ich let nebol dlhý: vystúpali v rakete do výšky vyše 100 kilometrov a potom sa v poriadku vrátili na Zem na padáku. Ale vavríny priekopníkov v dobývaní kozmu Cigan a Dezik nedostali. Svet si zapamätal až ich následníka, psa známeho ako Lajka.

Lajka štartovala do vesmíru v novembri 1957 a život položila na oltár vedy. V tom čase totiž ešte nebol technicky vyriešený návrat z obežnej dráhy a Lajka mala byť po piatich dňoch výskumu, počas ktorých vedci sledovali napríklad jej krvný tlak a EKG, usmrtená prerušením dodávky kyslíka. Podľa niektorých odborníkov však zahynula už na tretí deň v dôsledku zvýšenej teploty v kabíne.

Do letu prvého človeka do vesmíru v apríli 1961 vypustili Sovieti do kozmu asi tridsať rakiet so zvieratami; desať psov pri tom zahynulo. Aj psí kozmonauti sa museli podrobiť pred letom tréningu. Napríklad boli zavretí 15 až 20 dní v špeciálnych klietkach, obliekali ich do skafandrov, lietali na centrifúge a dostávali špeciálnu stravu. Všetci psi astronauti boli sučky odchytené na ulici. Dôvodom bola ich pokojná povaha a boli zvyknuté na ťažký život. Strelkinu dcéru Pušinku sovietsky prezident Nikita Chruščov neskôr daroval dcére Johna F. Kennedyho.

debata chyba